NavMenu

U svetu bi uskoro moglo nestati prostora za skladištenje nafte - Cene padaju ispod nule?

Izvor: Agroklub Četvrtak, 02.04.2020. 17:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)Ilustracija
Pustoš je i na auto-putevima i na nebu. Automobili i druga vozila su u garažama, avioni na tlu. Fabrike su prazne, u mraku. Nije ni čudo da se za onim što ih pokreće - naftom, beleži neviđeni pad potražnje.

Kako piše CNN, ovako negativni rezultati ne pamte se 18 godina.

Istovremeno, snabdevanje je i dalje stabilno, uprkos sukobu cena između Saudijske Arabije i Rusije. Američki proizvođači ne žele biti prvi koji će ugasiti proizvodnju. Šta to znači?

Neće imati kud s njom

Stvara se velika količina zaliha pa bi svet uskoro mogao ostati bez prostora za skladištenje nafte.

- Ne samo da ne postoji potražnja za naftom, nego uskoro nećemo imati gde s njom - rekao je Jeff Wyll, analitičar energetike u kompaniji Neuberger Berman.

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cevovodi bi mogli dostići maksimalni kapacitet, a tako nešto se nije dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Sachsa.

Cena nafte u minusu?

Naime, nedavno je cena nafte iz Wyominga bila na minus 19 centi. Ovakvi su slučajevi bizarni, ali CNN podseća da se slična stvar prošle godine dogodila i s gasom kada u Teksasu nije bilo dovoljno cevovoda. No, takve niske cene prirodnog gasa nisu obeshrabrile proizvodnju, uglavnom zato jer je ovaj energent bio nusprodukt nafte.

Tada su naftne kompanije bile spremne prihvatiti gubitak prirodnog gasa kako bi dobile ono vredno - naftu.

Kriza neće trajati večno

Pred američkim naftnim kompanijama je vrlo teška situacija - moraju doneti odluku o zatvaranju proizvodnje. Starije i manje produktivne bušotine će se verovatno prve ugasiti, a smanjenje potrošnje i proizvodnje najavljuju čak i najjače američke naftne kompanije.

Tako je Chevron prošle sedmice objavio planove za smanjenje potrošnje za 30% te smanjio svoje ciljeve proizvodnje za 20%. Navodi se kako bi naftna industrija mogla izgubiti čak 5 miliona barela dnevno.

Kriza uzrokovana pandemijom i slaba potražnja za naftom neće trajati večno. Doći će vreme da će avio-kompanije podići svoje avione, a vozači se vratiti na puteve.

- Današnji višak mogao bi se pretvoriti u nestašicu, vodeći tako cenu daleko iznad 55 USD. To će na kraju stvoriti inflacijski šok snabdevanja naftom istorijskih razmera - rekao je Jeffrey Currie iz Goldman Sachsa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.