Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.04.2020.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

PKS očekuje prvu isplatu državnih minimalaca sredinom maja - Sledeće nedelje jasne instrukcije o primeni

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Prva isplata minimalaca, predviđena ekonomskim paketom ekonomskih mera za pomoć privredi, se planira sredinom maja, rekao je Mihailo Vesović direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) na webinaru održanom danas u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM) i ICT Hub-a i dodao "da veruje da će tako i biti".

Budući da još nije jasna primena najavljenih mera, Vesović je rekao da će svi detalji biti poznati u narednih nedelju dana kada će i imati jasne instrukcije za poslodavce, zaposlene i građane.

- Mi do kraja ne znamo tumačenje ovih mera i kako će se sprovoditi i zbog toga smo podneli zvaničnu inicijativu Vladi koja je pozitivno prihvaćena, da se napravi grupa koja će raditi na sprovođenju mera i koja će biti svima dostupna i očekujem da ćemo sredinom sledeće nedelje imati informacije – rekao je Vesović.

Na pitanje da li će oni koji su isplatili poreze i doprinose 30. i 31. marta biti oštećeni, ukoliko bude odlučeno da se donete mere odnose na mart, Vesović je rekao da je njegov utisak da će mere važiti od 1. aprila, ali da to, kako je istakao, nije zvanično odlučeno.

- Kada dobijemo zvanično saopštenje od Ministarstva finansija o tome, obavestićemo. Pokušaćemo da zastupamo i interese onih koji smatraju da treba drugačije da se posmatraju. Moj utisak je da se mere neće odnositi na mart, ali ja to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim - rekao je Vesović.

On je napomenuo i da je uspeh što smo dobili mere u "ovom nekom okvirnom obliku, na ovaj način i ovom brzinom".

- Iskustvo drugih zemalja kada su objavile ovakav skup mera pokazale su da se berzanski odnosi u inostranstvu smirili. To iskustvo će se preneti i ovde nadam se - rekao je Vesović.

Ovim merama kako je istakao, mala i srednja preduzeća su dobila sigurnost da će se mere odnositi i na njih, te šalju jedan "ohrabrujući signal".

On je istakao da će nastaviti mere državne pomoći, te da će najosetljivijim kategorijama, turizmu i ugostiteljstvu, "naći novi set mera koji će se baviti sektorskim problemima."

S. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.