NavMenu

Evropska agencija za lekove: Hlorokin namenjen samo za hitne programe

Izvor: N1 Četvrtak, 02.04.2020. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/rottonara)Ilustracija
Antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju Covida-19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima", upozorila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Nekoliko zemalja sveta omogućilo je da se pacijentima obolelim od koronavirusa prepišu antivirusni lekovi, ne čekajući rezultate kliničkih ispitivanja o njihovoj efikasnosti koja se upravo sprovode. Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i u Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju Covid-19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe evropska regulatorna agencija.

- Veoma je važno da u lečenju COVID-19 pacijenti i medicinsko osoblje koriste hlorokin i hidroksihlorokin samo kod odobrenih indikacija i u okviru kliničkih ispitivanja i hitnih programa na nacionalnom nivou - piše u obrazloženju.

I hlorokin, sintetski derivat kinina i hidroksihlorokin koji se uglavnom primenjuje u lečenju lupusa i reumatoidnog artritisa, mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

- Ne smeju da se uzimaju bez recepta i bez lekarskog nadzora i ne smeju da se prepisuju bez odobrenih indikacija osim u okviru kliničkih ispitivanja i protokola odobrenih u pojedinoj zemlji - dodaje EMA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.