NavMenu

Zemlja drugačije vibrira zbog karantina i pandemije

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 02.04.2020. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: jannoon028/shutterstock.com)
Zbog karantina usled pandemije koronavirusa promenio se i način na koji vibrira naša planeta. Naučnici koji proučavaju dubinska kretanja i signale izvestili su o padu seizmičkog šuma, odnosno vibracija u kori planete, što bi mogla biti posledica prekida saobraćajnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti, piše Nature.


Saobraćaj utiče na pomeranja Zemljine kore

Tomas Lekok, seizmolog Kraljevske opservatorije Belgije, rekao je da se ovakav pad seizmičke buke obično događa samo nakratko oko Božića. Naime, vibracije koje proizvode vozila u pokretu i neprekinut rad industrijskih pogona uzrokuju manja pomeranja zemljine kore, isto kao i prirodni događaji poput zemljotresa. Iako su efekti pojedinačnih izvora mali, zajedno stvaraju jači pozadinski šum, zbog čega seizmolozi teže otkrivaju druge signale koji se javljaju u istoj frekvenciji.

Lekok je objasnio kako podaci sa seizmografa opservatorije pokazuju da su mere za suzbijanje širenja novog virusa korona u Briselu uzrokovale pad seizmičke buke za oko jednu trećinu. Mere koje spominje uključuju zatvaranje škola, restorana i drugih javnih prostora od 14. marta i zabranu svih putovanja od 18. marta.


Seizmografi postali osetljiviji

Zbog privremenog pada seizmičkog šuma uzrokovanog ljudskim aktivnostima, belgijska opservatorija može bolje da otkrije ostale talase u istoj frekvencijskoj zoni kao i šum koji stvara saobraćaj. Površinski seizmograf sada je gotovo podjednako osetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma kao i detektor koji se nalazi na dubini od 100 metara i može bolje i brže da utvrdi lokacije novonastalih potresa.

Belgijski seizmolozi nisu bili jedini koji su primetili efekat karantina na koru naše planete. Selest Labedz, studentkinja geofizike na Institutu za tehnologiju u Kaliforniji, napisala je da je sličan pad šuma zabeležila i stanica u Los Anđelesu.

- Pad je stvarno značajan - rekla je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.