Izvor: Tanjug | Sreda, 01.04.2020.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

TRKULJA: Naučnici i proizvođači inovativnih lekova u borbi protiv COVID19

Bojan Trkulja (Foto: YouTube/screenshot)
U skladu sa očekivanjima svetske javnosti, inovativna farmaceutska industrija posvećena je neumornom radu na pronalasku lekova, vakcina i testova koji bi nam omogućili da zaustavimo širenje COVID-19 infekcije, kaže za Tanjug Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

- Iako uobičajeno vreme potrebno za dolazak jednog leka ili vakcine na tržište traje i duže od deset godina, imamo razloga za optimizam da bi taj period ovoga puta mogao da bude značajno kraći. Pre svega, nivo saradnje između naučne zajednice, inovativne farmaceutske industrije i regulatornih tela koji danas vidimo u svetu daleko prevazilazi prethodna iskustva i rezultira širenjem kvalitetnih stručnih informacija brzinom koja je bez presedana u medicinskoj nauci - objašnjava Trkulja.

Tome su značajno doprinele i inovativne farmaceutske kompanije koje su otvorile svoje arhive i ponudile izuzetno veliko i značajno iskustvo sticano prilikom rada na nekim ranijim antivirusnim lekovima koji se koriste u terapiji HIV ili hepatitis C infekcije, ebole ili SARS-a, navodi Trkulja i dodaje da se u glavnim medicinskim bazama podataka već mogu pronaći desetine objavljenih naučnih radova koji se bave uzročnikom aktuelne pandemije, a više od 80 kliničkih studija koje se bave koronavirusom je širom sveta već u toku.

- Uz takvu količinu znanja koje se na dnevnoj bazi akumulira o aktuelnom virusu imamo razloga da verujemo da ćemo u narednih 12-18 meseci videti prve registrovane lekove ili vakcine koji bi omogućili da se COVID-19 stavi pod punu kontrolu. Ako taj period nekome sada izgleda dosta dugačak, to je zbog toga što svaki lek, a naročito vakcina pre dolaska na tržište mora da prođe kroz rigorozne testove bezbednosti i efikasnosti. Ovo pogotovo važi za vakcine koje prima ogroman broj zdravih pojedinaca i koje pre dobijanja dozvole moraju da dokažu ne samo da efikasno preveniraju zarazu već i da su bezbedne za upotrebu - rekao je Trkulja.

Ono što takođe ne sme da se prenebregne je i uloga koju farmaceutska industrija ima u obezbeđivanju kontinuiranog snabdevanja tržišta svim onim lekovima od kojih nezavisno od aktuelne pandemije zavise životi miliona pacijenata širom sveta, naglašava sagovornik Tanjuga.

- U uslovima vanrednog stanja, ograničenja kretanja, uz dodatne granične i sanitarne kontrole i značajno otežan transport obezbeđujemo kontinuitet proizvodnje i dopremanja lekova u našu zemlju. Pažljivo planiranje i velika požrtvovanost svih koji u lancu snabdevanja učestvuju, uz važne korake koju su preduzele vlade brojnih zemalja, uključujući i našu, olakšavajući i ubrzavajući određene administrativne procedure će omogućiti da, kao i u nedeljama iza nas, ni u narednom periodu ne dođe do poremećaja u dostupnosti lekova. U tom poduhvatu potrebna nam je i pomoć građana naše zemlje na koje apelujemo da ne stvaraju zalihe lekova u svojim domovima i tako rizikuju pojavu nestašice određenih medikamenata u apotekama - kaže Trkulja.

Kada sve prođe biće toliko važnih lekcija koje moramo izvući iz ove situacije kako bi zdravstveni sistemi bili još efikasniji i spremniji za neku buduću pandemiju.

- Veoma je ohrabrujuće videti visok nivo saradnje svih subjekata uključenih u borbu protiv pandemije - naučnika, medicinskih radnika, industrije, regulatornih tela i vlada - što pokazuje koliko više može da se postigne kada se radi zajedno. Kao neko kome je i inače primarni zadatak da na tržište donese terapije namenjene oboljenjima koja prethodno nije bilo moguće uopšte lečiti, ili smo ih lečili nedovoljno efikasno, inovativna farmaceutska industrija će i po okončanju pandemije nastaviti da svoje resurse koristi u borbi za poboljšanjem zdravstvenog stanja čovečanstva - zaključuje Bojan Trkulja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.