NavMenu

NBS: Bankama obezbeđena dodatna dinarska i devizna likvidnost

Izvor: eKapija Sreda, 01.04.2020. 15:23
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije (Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)Narodna banka Srbije
Na redovnim tromesečnim deviznim svop aukcijama, Narodna banka Srbije je svop prodala 56 mil EUR (u zamenu za 6,6 milijardi dinara) i svop kupila 25 mil EUR (u zamenu za 2,9 milijardi dinara) po fiksnim svop poenima umesto po varijabilnim višestrukim svop poenima kao do sada, saopštio je kabinet guvernera.

Izmenom principa realizacije na deviznim svop aukcijama, po kome svop kupovina i svop prodaja deviza više ne moraju biti identične u realizovanom iznosu, Narodna banka Srbije omogućava bankama da pribave potreban iznos dinarske i devizne likvidnosti po povoljnim kamatnim stopama - od 0,85% za dinarska sredstva i 0% za sredstva u evrima.

Pored redovnih tromesečnih svop aukcija deviza, danas je organizovana i repo kupovina dinarskih državnih hartija od vrednosti, putem koje je Narodna banka Srbije bankama obezbedila 1,0 milijardu dinara na rok od sedam dana, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,75%, jednakoj kamatnoj stopi na depozitne olakšice (najniža kamatna stopa u koridoru kamatnih stopa Narodne banke Srbije).

Narodna banka Srbije je putem deviznih svop aukcija i aukcije repo kupovine hartija od vrednosti nastavila sa pružanjem podrške domaćem finansijskom i ukupnom ekonomskom sistemu u uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji usled širenja virusa Covid-19.

- Kao i do sada, pažljivo pratimo likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremni smo da, u slučaju potrebe, upotrebimo sve raspoložive instrumente, kako bismo obezbedili nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.