NavMenu

Domaća platforma za brzu razmenu poruka između medicinskih radnika biće dostupna za deset dana

Izvor: eKapija Sreda, 01.04.2020. 14:36
Komentari
Podeli
Ekran Heliant HERMES softvera (Foto: Heliant)Ekran Heliant HERMES softvera
Platforma za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u kriznim situacijama, softversko rešenje firme Heliant iz Beograda, za deset dana će se naći u službi više od 30.000 zdravstvenih radnika u državnim ustanovama u Srbiji.

To je za eKapiju potvrdio Vukašin Radulović, suosnivač ove domaće IT kompanije koja se bavi razvojem softvera, a naprepoznatljivija je po poroizvodima vezanim za e-zdravlje i e-help.

Rešenje firme Heliant jedno je od 12 inovativnih projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za inovacionu delatnost.

- Naš softver HERMES, (Heliant Real-time Messaging System) odnosno sistem za razmenu podataka u realnom vremenu, postoji već 20 godina, koristi se u više od 200 bolnica u Srbiji, na nivou pojedinačnih ustanova. To je zapravo jedan elektronski zdravstveni karton u kojem radi više od 30.000 zdravstvenih radnika u državnom sektoru u Srbiji. Naša inovativna ideja je bila da unapredimo HERMES kako bi sve naše ustanove imale mogućnost da njihovi lekari između sebe traže konsultacije, da im se prosleđuju važni propisi, liste lekova i slično, i da ih svi dobijaju u istom trenutku. To je u zadnjih 5, 10 godina postao način rada praktičniji od e-maila, jer na mnogim lokacijama u zdravstvenim ustanovama i nema interneta, zbog bezbednosti – objašnjava Radulović.

On napominje da su mnoge ustanove koje su na prvoj liniji odbrane od Covida-19 korisnici firme Heliant, kao što su Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, bolnica Dragiša Mišović, KBC Zvezdara i druge.


Prema rečima našeg sagovornika, ova nova platforma će sada biti dostupna svim važnim činiocima u odbrani od koronavirusa.

- Kriznim štabovima, Vladi, Institutu za javno zdravlje, RFZO-u, daćemo ulaz na HERMES, tako da će pored redovnih kanala komunikacije, sada imati mogućnost da informaciju dobiju u sekundi – kaže Radulović.

Tokom sledeće nedelje, dodaje, pustiće u saradnji sa jednom od ovih institucija prototip, a za desetak dana bi trebalo da platforma svuda zaživi.

Radulović ističe da kompanijski tim radi na još jednoj korisnoj ideji.

- Lansirali smo ideju da Laboratoriju za virusologiju pri Infektivnoj klinici, povežemo tako da sve druge klinike Kliničkog centra Srbije mogu elektronski s njom da razmenjuju podatke, što bi smanjilo ljudski dodir tamo gde nije neophodan – poručio je sagovornik našeg portala.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.