NavMenu

SAVIĆ: Davati po 100 EUR nekom ko je socijalni slučaj i nekom ko je milioner, nije fer

Izvor: eKapija Sreda, 01.04.2020. 13:43
Komentari
Podeli
Ranka Savić (Foto: Youtube/ screenshoot)Ranka Savić
Stav Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je da je dobro što predložene državne mere pomoći privredi vode računa o zadržavanju radnih mesta, ali treba što pre doneti podzakonska akta koja bi regulisala njihovu primenu kako ne bi došlo do zloupotrebe, rekla je za eKapiju predsednica Asocijacije Ranka Savić. Ona je dodala i da mera dodele 100 EUR svakom punoletnom građaninu nije najpravednija.

- Pre svega ASNS smatra da je dobro da je Vlada donela mere, jer pored ekonomskog efekta koji će imati, mislim da je mnogo bitniji i psihološki efekat. U kriznim vremenima strahujemo najpre za zdravlje i život, a kada to obezbedimo, brige su egzistencijale prirode: hoću li raditi, šta će biti sa mojom firmom i tako dalje. Svi su malo optimističniji posle donošenja mera - rekla je Savić

Ona je istakla da je dobro je što mere vode računa o zadržavanju radnih mesta, jer se u Srbiji već krenulo sa masovnim otpuštanjima.

- Na pomen prvog, drugog slučaja zaraženih već su bila počela masovna otpuštanja, a stvari su počele da se menjaju i na samu najavu mera, mnoge radnike su zvali poslodavci da se vrate u fimru i ponudili da ih vrate u radni odnos od 1. aprila - kaže Savić.

Kako se mere pomoći države odnose i na one koji nisu produžili ugovore radnicima koji su zaposleni na određeno, ili bili angažovani po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, Savić smatra da sada danak uzima politika favorizovanja fleksibilnih oblika rada.

- Najugoženiji su oni koji su radili na privremenim i povremenim poslovima i preko agencija i ti radnici će u ovim kriznim vremenima najgore proći, što govori u prilog ranijim kritikama ovakvog načina zapošljavanja. Mi kao sindikat u takvim slučajevima ne možemo mnogo da uradimo, jer tu se ne radi o otkazima - navodi.

Stav ASNS je da iako su mere dobre, može da dođe do problema u primeni.

- Inisitraćemo kod vlade da što pre donese podzakonska akta da bi se sprečile eventualne zlouprebe. Radi se o ogromnim parama sa stanovišta Srbije, jedne male zemlje, jer se izdvaja 11% BDP, gledano proporcionalno i EU je izdvojila manje - 10% BDP - ističe Savić.

Kada je reč o meri koja podrazumeva 100 EUR pomoći svakom puneletnom građaninu, Savić navodi da ASNS ovaj predlog nije podržao sa oduševljenjem.

- Davati 100 EUR nekom ko je socijalni slučaj i nekom ko je milioner, ne mora da bude milioner, ali neka ima platu od 1.000 EUR, nije fer. Jesmo za dodelu sredstava socijalno ugroženima, među njima su i mnogi zaposleni koji su na minimalcu, a ostatak terba uložiti u domaću industriju, da se promeni ekonomska logika i da sami proizvodimo respiratore, medicinsku opremu, traktore i da ne zavisimo toliko od sveta - navodi naša sagovornica.

Savić ističe i da bi voleli da čuju odgovor od Vlade da li ove mere znače odustajanje od kapitalnih projekata - auto-puteva, saobraćajnica, železnica, kao i da s obzirom na to da mere znače dodatno zaduživanje, da li postoji opasnost od veće inflacije i promene kursa dinara.

- Sugerisaćemo Narodnoj banci Srbije da do ovog ne dođe - zaključuje Savić.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.