NavMenu

Domaći stručnjaci konstruisali električni bicikl koji meri zagađenost vazduha

Izvor: eKapija Sreda, 01.04.2020. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Srbija je zemlja koja ima ozbiljnog igrača na polju razvoja i proizvodnje električnih bicikala - kompaniju E prime, čija su rešenja dobitnici brojnih priznanja u zemlji i na starom kontinentu. Električni bicikli ovog proizvođača proizvedeni su kombinacijom domaćih ideja i domaće sirovine (najvećim delom).

E prime je jedinstveni električni bicikl, koji ima mogućnost merenja nivoa zagađenja u vazduhu. Reč je o modelu električnog bicikla Effecto koji je sada moguće nabaviti sa uređajem za spoljno očitavanje zagađenja vazduha.

Sa ovim električnim biciklom je moguće znati u svakom trenutku aktuleno stanje zagađenosti vazduha u bilo kojem delu grada ili bilo gde na ulici ili okruženju u kom se vozi bicikl. Zagađenost se meri sa više ključnih parametara i u pokretu i dok stoji.

Sve informacije korisniku su dostupne preko pametnog telefona ili računara i to 24/7. Ovaj model za svega nekoliko dinara potrošnje struje može da pređe razdaljinu od 100 km.

- Mi smo na ovaj način želeli da utičemo na svest vozača bicikala o važnosti čistog vazduha i da im pružimo mogućnost u vidu stalno dostupnih informacija o kvalitetu vazduha koji udišu dok se voze. Bilo da se voze kroz gradske gužve, ili se penju na Avalu ili se voze nekim planinskim vencem sada imaju priliku da u svakom trenutku znaju koliko kvalitetan vazduh udišu - izjavio je Milan Manojlović ispred kompanije E prime.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.