Izvor: Indikator | Utorak, 31.03.2020.| 18:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

FBiH formira fond vredan oko 125 mil EUR - Moguć i "koronazakon"

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Edita Đapo, predsednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posledica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma, najavila je formiranje fonda za stabilizaciju, koji bi bio na usluzi privredi.

U fondu trebalo bi da se nađu sredstva koja će se obezbediti rebalansom budžeta FBiH, koji bi trebao biti izvršen polovinom aprila, u iznosu od oko 125 mil EUR (250 mil KM).

Đapo je navela da će se sredstava za fond nakupiti kroz uštede na materijalnim troškovima i prenamenom utrošenih sredstava.

Kao primer je navela brojne programe ministarstava, pa ja tako od federalnog ministarstva za turizam 1,25 mil EUR (2,5 mil KM) za turizam usmereno za pomoć tokom koronavirusa, a i sredstva od oko 75 mil EUR (150 mil KM) za izgradnju puteva bi mogla biti preusmerena u taj fond jer nije planirana gradnja za ovu godinu.

- Fond je privremenog karaktera i reč je o posebnoj budžetskoj stavci. Dakle, neće biti fond kao što je bio za poplave u kojem smo morali zapošljavati i nove ljude. Cilj fonda je da bude na pomoći kantonalnim službama za zapošljavanje i da plati sve doprinose svim zaposlenicma i zbog toga pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike jer Vlada FBiH će pronaći modalitete da im isplati naknade - poručila je Đapo.

Đapo je kazala i da će Vlada nastojati pomoći svakom privredniku kroz odgode uplate akontacija poreza na dobit kako bi se omogućila likvidnost privredi, ali je dodala kako su za to nužne dopune i izmene zakona.

- Predlog Kriznog štaba i moj predlog jeste da je najbolje da se formira neki lex specialis koronazakon - kazala je Đapo.

Ona je kazala da je Vlada FBiH već uspostavila garancijski fond, te će izdavati garancije koje bi bile prihvatljivi kolaterali komercijalnim bankama.

- Vlada FBiH već ima 40 mil EUR (80 mil KM) i ako bismo još iz rebalansa budžeta dodali 10 mil EUR (20 mil KM) to bi onda bilo 50 mil EUR (100 mil KM) ukupno i sigurno bi osigurali garantni potencijal od 250 mil EUR (500 mil KM) - zaključila je Đapo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.