Izvor: Vijesti | Utorak, 31.03.2020.| 17:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uticaj koronavirusa na crnogorsku ekonomiju - Promet drastično opao, mnoga preduzeća neće izdržati

(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Kako ekonomska kriza izazvana epidemijom koronavirusa utiče na crnogorsku ekonomiju i da li je smanjena nezaposlenost i za koliko, moglo bi zvanično biti poznato tek u maju, ali privrednici upozoravaju da će tada biti kasno za donošenje planova i konkretnih mera za pomoć privredi.

Sagovornik Vijesti iz poslovne zajednice kaže da je poslednjih dana promet i onima koji rade pao za 60 do 80%, osim kada je reč o prodaji hrane i medicinskih sredstava i lekova.

Poslodavci kojima je delatnost zabranjena zbog mera Vlade u borbi protiv epidemije, broj zaposlenih mogli bi da smanje tek u izveštajima za april.

Zvanične institucije će zbirne podatke o prometu, broju zaposlenih i naplati javnih prihoda za april objaviti tek krajem maja.

- Poslodavci zaposlene koji imaju ugovore na neodređeno, ili na određeno ali na duži period, nisu mogli otpustiti u poslednjih 15 dana, od kada su mere stupile na snagu, jer moraju da prođu zakonsku proceduru o sistematizaciji. Otpuštali su radnike koji su radili na crno, ili na neki ugovor od delu. U ugroženim delatnostima mnogi neće radnicima produžiti ugovore na određeno koji im ističu sada, ili u aprilu. Da bi otpustili radnika koji ima ugovor na određeno, potrebno je više od mesec, naročito ako zaposleni ne prihvata sporazumni raskid uz isplatu otpremnine - kazao je sagovornik Vijesti iz poslovne zajednice.

On je naveo da male firme iz delatnosti kojima je zabranjen rad nemaju dovoljno zaliha novca da bi isplaćivali radnike i ostale troškove.

- Njima mnogo ne pomaže ni mera koju im omogućava Opšti kolektivni ugovor, da proglase privremeni prekid rada uz isplatu 70% zarade zaposlenog koja opet ne može biti manja od minimalne zarade, jer nemaju prihode. Oni mogu da koriste najavljene mini kredite za likvidnost Investicionog razvojnog fonda, preko kojeg bi isplaćivali neto-zarade zaposlenima, dok bi poreze i doprinose istovremeno odložili na 90 dana. Međutim, i to je neizvesno jer im ništa ne garantuje da će nakon prestanka mera imati prihod koji će im omogućiti da to sve plate - kazao je sagovornik Vijesti koji nije želeo da mu se ime pominje.

On je naveo da je u delatnostima čiji rad nije zabranjen došlo do drastičnog pada prometa.

- U trgovinama elektrouređajima, delovima, nameštajem i slično, pad prometa u proteklih 15 dana je od 60 do 80%. Na benzinskim pumpama, gde državi preko akciza i PDV-a ide oko 55% maloprodajne cene, pad prometa iznosi oko 80%. Država gubi značajne prihode, a ako ovakvo stanje potraje još april i maj, većina i ovih firmi neće imati novca da isplaćuje zaposlene i druge obaveza pa će i oni početi sa otkazima - kazao je sagovornik Vijesti.

On izlaz vidi u direktnoj pomoći privredi kroz subvencije i opraštanju svih ili većine dažbina sa državnog ili lokalnog nivoa. Te mere, kako je kazao, morale bi biti poznate već sada i primjenjivati se od početka aprila.

- Ako bi epidemija prestala i u junu ili pre, prihodi od letnje sezone će biti prepolovljeni. Potrebno je već pripremiti plan reklamiranja turističke ponude kako bi ga aktivirali odmah po prestanku epidemije i zabrana kretanja. Mnogi gosti iz Evrope će u zadnjem momentu odlučiti gde da odu na odmor, ako uopšte budu u toj mogućnosti. Naše konkurencije, poput Hrvatske, Grčke i Turske, već rade na tim planovima. Takođe je bitno naći način da se smanje aerodromski troškovi za avio-kompanije i takse za putnike, kako bi avionske karte bile što jeftinije - kazao je sagovornik Vijesti.

Zavod nezaposlene više ne broji na sedmičnom nivou

Zavod za zapošljavanje od početka godine ne objavljuje sedmične podatke o broju i strukturi nezaposlenih, već će raditi samo mesečne izveštaje.

- U skladu sa preporukama eksperata angažovanih od Međunarodne organizacije rada, kao i uporednim iskustvima javnih službi za zapošljavanje drugih zemalja, Zavod od januara 2020. godine ne objavljuje nedeljne statističke izveštaje. Zavod kontinuirano prikuplja i analizira podatke o stanju i kretanjima na tržištu rada i detaljnije informacije u formi izveštaja objavljuje na mesečnom nivou, na zvaničnom sajtu. Naglašavamo da smo, kao i do sada, potpuno otvoreni za pružanje svih podataka i informacija koje se nalaze u našim ingerencijama - kazao je pomoćnik direktora Zavoda Goran Bubanja na pitanje Vijesti zašto više nema sedmičnih izveštaja o nezaposlenima.

Na evidenciji Zavoda, kako je naveo, 9. marta bilo je 35.498 nezaposlenih, 16. marta 35.466, a 23. marta 35.501.

- Broj nezaposlenih je za oko 3.200, odnosno 8,3% manji u odnosu na iste dane prošle godine - kazao je Bubanja.

Zavod je 18. marta doneo odluku da u toku trajanja mera Vlade protiv epidemije, nezaposleni nisu u obavezi da dolaze u područne jedinice biroa rada, već će obaveštenja o sledećem javljanju dobiti preko telefona.

Nejavljanje nezaposlenih na biro u predviđenom vremenu bio je razlog za brisanje sa evidencije, što je imalo uticaj na pad nezaposlenosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.