Izvor: Blic | Utorak, 31.03.2020.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sezona će biti dobra ali samo ako bude imao ko da radi u malinjacima

Ilustracija (Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Srpska zaleđena malina već ima izvoznu cenu veću od dva evra za kilogram, uz stalnu tražnju i potencijalni rast cene. Malinari bi ove sezone, prvi put posle dugog niza godina, mogli da profitiraju, ali samo ako bude imao ko da radi u malinjacima.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović za Blic kaže da je država uradila dobar posao štiteći poljoprivredne proizvođače od zaraze, ali upozorava da u ovom periodu, kada u malinjacima treba uraditi dosta posla, od odabira i vezivanja izdanaka do đubrenja, nedostaje radne snage.

- Veoma je teško, radika nema, u malinjacima i kupinjacima je po dvoje-troje ljudi maksimalno, jer stare ne možemo izvoditi, a mladi koji su došli iz gradova ili inostranstva su u izolaciji, tako da od njih nema pomoći. Mogućnosti su ograničene, ali je ipak oko 50% radova u vezi sa ovim vremenskim periodom urađeno - priča Radović, dodajući da očekuje da 20% malinjaka i kupinjaka u Srbiji ostane nepripremljeno za sezonu berbe.

S druge strane, i pored ograničene proizvodnje, domaće proizvođače crvenog zlata raduju vesti da u ovom trenutku srpska malina na svetskom tržištu ima odličnu cenu, uz tendenciju rasta i tražnje i cene.

- U hladnjačama nema ni 5% od 60.000 tona prošlogodišnjeg roda, jer se kamioni svaki dan tovare i idu u izvoz, pošto je na svetskom tržištu tražnja sve veća, s obzirom na to da svi znaju za dobra svojstva maline u zaštiti i podizanju imuniteta. U januaru je avansna cena naše maline u izvozu bila 1,22 EUR, sada mali hladnjačari izvoznicima malinu prodaju po ceni od oko 250 dinara za kilogram plus PDV, tako da u izvozu srpska malina ima cenu veću od dva evra - kaže Radović, naglašavajući da sve to upućuje da će i ovosezonska malina imati dobru tražnju i cenu i u otkupu i izvozu.

Upozorava, međutim, da proizvođači zato u narednih desetak dana moraju uraditi sve što je potrebno, jer u suprotnom, za dva meseca neće imati šta da traže u malinjacima.

Inače, početkom godine Ministarstvo poljoprivrede je objavilo spisak prognoziranih otkupnih cena pojedinih najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda, a po toj prognozi otkupna cena maline ove godine kretaće se od 0,8 do jednog evra.

S druge strane, Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe smatra da je, zbog vanrednog stanja i vremenskih prilika, suviše rano za prognoze, ali se slaže sa procenom malinara.

- Mislim da će otkupna cena maline biti daleko veća, jer i po izjavama hladnjačara zalihe prošlogodišnjeg roda su minimalne, dosta je izvezeno i izvozi se, tako da tržište nije zasićeno. Uz to, u Čileu roda maline zbog vremenskih neprilika gotovo da nije ni bilo, tako da će nam zbog toga i globalna tražnja ići na ruku - kaže Milinković za Blic.

Poput Radovića, i on navodi da je preduslov preduslova za uspešnu sezonu to da se poljoprivrednicima omogući da rade u uslovima vanrednog stanja.

- Proizvođačima se jednostavno mora omogućiti da rade bez ograničenja kretanja, jer se ni malina ni šljiva ne mogu posaditi, obraditi i primeniti agrotehničke mere od kuće, nego pod vedrim nebom. Poljoprivrednici su i inače najmanje rizična grupa, rad u njivama nije u velikim grupama, tako da se nadam da će država imati razumevanja za njihov apel da im se produži vreme kretanja - poručuje Milinković.

Idealna cena 1,7 EUR

Prema rečima Slobodana Janičića, malinara iz osečanskog sela Lopatnja, najbolje bi bilo kada bi otkupna cena maline bila 1,7 evra po kilogramu, a kilogram kupine 80 evrocenti.

- Tada bi moglo nešto da se zaradi. Ipak, teško je proceniti kako će biti ove godine, jer sve zavisi šta će se dogoditi u naredna dva meseca, koliko će epidemija potrajati i konačno, da li ćemo imati i berača - smatra Jančić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.