NavMenu

Deo stručnjaka predviđa brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize

Izvor: Beta Utorak, 31.03.2020. 08:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Vodeći nemački ekonomisti procenili su da će ta najveća evropska ekonomija zabeležiti oštar pad u prvoj polovini godine, ali da bi relativno brzo trebalo da usledi skok i oporavak od poremećaja izazvanih pandemijom novog virusa korona.

Nemački savet ekonomskih stručnjaka predviđa pad nemačke ekonomije od 2,8% u 2020. godini, ali i skok od 3,7% sledeće godine, iako se u objavljenom izveštaju konstatuje visok stepen neizvesnosti u vezi s dužinom restriktivnih mera zbog pandemije.

Član Saveta Folker Viland sa frankfurtskog Gete univerziteta rekao je da će pad biti "dublji, ali ne i duži" od recesije koja je usledila posle Svetske ekonomske krize pre više od 10 godina, uz oštar pad u prvih šest meseci, koji će biti praćen oporavkom.

- Ovo nije kao rat u kojem se uništava kapitalna imovina, što znači da bi mnoge kompanije brzo mogle da nastave aktivnosti - rekao je Viland.

U izveštaju su navedeni i alternativni, više pesimistični mogućnosti, a jedan od tih scenarija predviđa pad nemačke ekonomije od 5,4% u ovoj godini.

Drugi scenario, koji polazi od pretpostavke da će restriktivne mere ostati na snazi i posle leta, predviđa sporiji oporavak, s padom od 4,5% ove godine, i rastom od svega 1% 2021. godine. Izveštaj Saveta u suprotnosti je s više pesimističnom procenom minhenskog Ifo instituta koji predviđa da će pad proizvodnje ove godine biti između 7,2% i 11,2%.

Nemačka ekonomija je 2009. imala pad od 5,7% kao posledicu Svetske ekonomske krize i Velike recesije, ali je imala naredne godine zabeležila skok.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.