Izvor: RTS | Ponedeljak, 30.03.2020.| 18:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU odobrila 38 mil EUR hitne zdravstvene podrške za Zapadni Balkan - 15 mil EUR opredeljeno za Srbiju

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Evropska komisija objavila je da je za zemlje Zapadnog Balkana odobrila 38 mil EUR hitne zdravstvene podrške, u okvoru globalnog odgovora za pandemiju koronavirusa. Odobrena je i prenamena 374 mil EUR kako bi se pomogao socijalno-ekonomski oporavak regiona, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali je čak i u ovim teškim vremenima uvek tu za svoje partnere sa Zapadnog Balkana, koji pripadaju EU.

- Pomoći ćemo naši partnerima da pokriju hitne troškove za zdravstveni sistem, ali i da promovišu dugoročne mere kako bi se ublažile socijalno-ekonomske posledice krize zbog epidemije koronavirusa i podržale mala i srednja preduzeća u regionu - poručio je Varhelji.

Na zahtev partnera iz regiona, Evropska komisija je uputila hitan odgovor kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

Evropska unija će podržati Albaniju i Severnu Makedoniju sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini je namenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti 3 mil EUR, KiM do pet miliona i 15 mil EUR predviđeno je za Srbiju, zemlju koja je trenutno najviše pogođena pandemijom.

Komisija, takođe, uključuje Zapadni Balkan u inicijative EU kada je reč o zajedničkim šemama javnih nabavki.

Kada je reč o saniranju ekonomskih posledica pandemije korona virusa, EU će preusmeriti novac iz IPA fondova kako bi pomogla oporavak partnera na Zapadnom Balkanu u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.

To uključuje i podršku privatnom sektoru, jačanje sistema socijalne zaštite, sa posebnom pažnjom na ranjive grupe, i jačanje otpornosti zdravstvenog sistema.

Za tu namenu, Komisija je mobilisala 46,7 mil EUR za Albaniju, 73,5 miliona za BiH, 50 miliona za Crnu Goru, Severna Makedonija će imati 62 mil EUR, Srbija može da očekuje 78,4 mil EUR, a KiM do 63 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.