Izvor: Tangosix | Ponedeljak, 30.03.2020.| 16:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pandemija koronavirusa ubrzava obnovu makedonske tajne policijske jedinice sa bespilotnim letelicama Hermes 450

(Foto: YouTube/screenshot)
Republika Severna Makedonja će uskoro obnoviti operacije svoje tajne policijske jedinice opremljene taktičkim bespilotnim letelicamaa visokih performansi Elbit Systems Hermes 450, otkrio je 24. marta u intervjuu skopskoj televiziji Telma ministar unutrašnjih poslova tehničke vlade Severne Makedonije Nakje Čulev.

– U narednom periodu planiramo da obnovimo jedinicu sa bespilotnim letelicama koja praktično nije operativna. Stoga ću Vladi podneti odgovarajući dokument sistematizacije sa ciljem da se ova jedinica vrati u funkciju – rekao je Čulev i objasnio da bespilotne letelice imaju visoke tehničke mogućnosti koje bukvalno mogu skenirati čitavu teritoriju zemlje, ukazati na kršenja propisa donetih zbog koronavirusa i ukazati na to gde se oni najviše nepoštuju.

– Bespilotne letelice imaju velike mogućnosti i bukvalno mogu videti registarske tablicee (vozila, prim. autora). Ove letelice se nalaze u funkcionalnom stanju i mi smo platili za njihovo održavanje. Operatori ovih BPL su takođe dostupni i sve što nam je potrebno je da jedinica ponovo bude operativna – zaključio je ministar.

Makedonija koristi BPL Hermes 450 od 2009. godine kada su nabavljene četiri letelice i kada je u okviru ministarstva unutrašnjih poslova formirana tajna jedinica koja je podređena Upravi za bezbednost i kontraobaveštajnu službu. Formirana sa posadama i pomoćnim osobljem koji su obučeni u Izraelu, jedinica sa bespilotnim letelicama operativno je upotrebljena u raznim poverljivim i osetljivim obaveštajnim, protivterorističkim i policijskim osmatračkim zadacima u interesu bezbednosti Severne Makedonije, njenih suseda i savezničkih nacija.

Operišući iz tajne policijske baze "Brest" koja se nalazi u severnom delu međunarodnog aerodroma Skoplje, jedinica sa bespilotnim letelicama je navodno prilikom sletanja teško oštetila jednu od svojih BPL. Sa tim da ovo nikada nie zvanično potvrđeno, sada se zna da policija poseduje tri BPL Hermes 450, oni su prvobitno označeni serijskim brojevima 701 do 703 i kasnije na odgovarajući način preregistrovani kao MAP-7781 do MAP-7783 gde novi prefiks MAP označava Makedonsku Avijacijsku Policiju. Sve bespilotne letelice nose beli ćirilični natpis "Policija".

Makedonski Hermesi 450 ostali su strogo čuvana državna tajna sve do avgusta 2013. godine kada se jedna od njih (letelica sa registracijom MAP-7783/703) pojavila na statičkoj izložbi aeromitinga u Sliaču, Slovačka. Do tada, kada je u dobro informisanim makedonskim vazduhoplovnim krugovima diskutovano o Hermesima 450 najčešće je korišćen termin "igračke", na taj način je čuvana tajna i aludirano je na lagani trup bespilotne letelice.

Izlazak iz senke ovih visokotehnoloških bespilotnih letelica 2013. godine uglavnom je u makedonskim medijima i javnosti prošao nezapaženo, a za postojanje jedinice se konačno zaista saznalo 16. februara 2020. godine kada je televizija "Telma" emitovala istraživačku novinarsku emisiju ‘‘Kod" posvećenu malo poznatim policijskim bespilotnim letelicama.

Ironično, emisija je otkrila postojanje ove ultra tajne jedinice koja je šest meseci pre toga već bila prizemljena i izbrisana iz strukture policije, kao deo procesa reformisanja makedonskog bezbednosno-obaveštajnog sistema nakon teške političke krize koja je trajala od 2014. do 2017. godine i navodno velike zloupotrebe Hermesa 450 za ilegalni policijski nadzor pojedinaca i političkih događaja ili demonstracija protiv vlasti.

Među ekskluzivama, "Kod" je takođe otkrio da je Makedonija u proteklih 10 godina potrošila oko 25 miliona dolara na nabavku bespilotnih letelica, obuku osoblja i logističku podršku kao i da je još uvek ostalo da plati poslednju ratu od 2,3 miliona evra iz ugovora za logističku podršku koji ističe novembra ove godine.

Prema informacijama iz ove emisije, Elbit Systems se vladi u Skoplju nedavno obratio sa ponudom od 30 miliona dolara za srednje, višenamenske bespilotne letelice klase MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) tipa Hermes 900, a prema sporazumu po kojem bi Elbit preuzeo nazad makedonske deceniju stare bespilotne letelice Hermes 450.

Vlada u Skoplju nije demantovala nijednu informaciju koja je iznesena u emisiji "Kod".
Tagovi:
hermes 450
tajna policija
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE