Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 30.03.2020.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

DRAKULIĆ: Banke prestale da odobravaju nove kredite, a bez kredita nema ni privrede

Zoran Drakulić (Foto: YouTube/screenshot)
Privremena obustava plaćanja kredita je dobra mera za preduzeća, ali su zato banke prestale da odobravaju nove kredite, a bez kredita nema ni privrede, izavio je danas predsednik srpskog poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić.

On je rekao Tanjugu da će se videti sutra, za kada je najavljeno detaljno predstavljanje paketa ekonomskih mera, na koji način će država garantovati bankama plasiranje kredita.

Kaže da su neke druge zemlje donele mere da centralna banke i država granatuje određeni procenat rizika u slučaju da te firme posle ne mogu da vrate novac.

Drakulić je rekao da je još ne zna detalje, ali da je čuo od bankara da se tu radi sredstvima od oko 2 mlrd EUR.

Napominje da za banke to nisu mala sredstva i da mogu doći u opasnost da mnogo preduzeća kojima se plasira novac u međuvremenu propadnu.

- Treba bankama upumpati dodatnu likvidnost, jer priveda mora i dalje da živi i potrebni su i dalje novi krediti, jer ako toga nema privreda je i dalje mrtva - naveo je Drakulić.

Kaže da privednici imaju sada probleme posto su sa nekim klijentima zaljučili ugovore, na primer, za kupovinu robe, ali da su banke kada je doneta mera za odlaganje otplate kredita prestale da puštaju nove kredite iako su oni već na neki način bili odobreni i garantovani, pošto su banke bile zatečene.

- Važno je da banke nastave normalno da funkcionišu da bi mogla i privreda da funkcioniše - rekao je Drakulić i izrazio očekivanje da će po pitanju banaka biti uvedene slične mere kao što su to uradile neke zemlje u regionu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.