Izvor: N1 | Nedelja, 29.03.2020.| 13:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU odobrava Srbiji 15 mil EUR iz tekućih ugovora - "Na čekanju" još 57,6 mil EUR predviđenih za gasovod Niš-Dimitrovgrad

Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji je u pismu premijerki Ani Brnabić i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, naveo da je svoje službe instruisao da stave na raspolaganje do 15 mil EUR za trenutne potrebe, a da će se ta sredstva finansirati iz tekućih ugovora UNDP, UNOPS i EU integracija.

Kako je naveo, potrebno je ponovo pregledati preostala sredstva fonda EU za integraciju u ukupnoj vrednosti od 20,8 mil EUR.

Varhelji je dodao i da je na osnovu sporazuma sa Vladom Srbije potrebno ponovo odrediti vremenski okvir za projekte kao što su spojnica gasa između Srbije i Bugarske i projekat biomase sa razvojnom bankom KfW i preusmeriti ta sredstva. "Ovo bi moglo osloboditi 57,6 mil EUR - dodao je komesar.

Varhelji je u pismima istakao da evropska Komisija sarađuje i sa međunarodnim finansijskim institucijama, gledajući kako najbolje rešiti pitanja likvidnosti i finansijske probleme privatnog sektora, prenela je agencija FoNet.

Ispituje na koji način višenacionalni instrumenti, poput garancije za Zapadni Balkan, mogu najbolje da pomognu regionu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.