Izvor: Tanjug | Petak, 27.03.2020.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da postupe radnici koji dobiju otkaz tokom vanrednog stanja

Ilustracija (Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da ukoliko u vreme vanrednog stanja zaposleni u privatnom i državnom sektoru dobiju otkaz na zakonit ili nezakonit način, mogu o tome da obaveste Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ), ostvare svoja prava i naknadu.

Đorđević je kazao da se ti građani mogu obratiti elektronskim putem na sajtu Ministarstva za rad i NSZ, dodajući da se od ponedeljka na taj način obratilo 892 ljudi koji su ostali bez posla.

- Poruka svim zaposlenima u privatnom i državnom sektoru je da mogu na sajtu Ministarstva ili na novootvorenoj vajber zajednici da nađu sve informacije kada je u pitanju radno pravo i svi oni koji dobiju otkaz, na zakonit ili nezakonit način, mogu da se obrate NSZ, ostvare svoja prava i primaće naknadu u slučaju nezaposlenosti - rekao je Đorđević za RTS.

Ističe da to nije novi mehanizam, već da je to pravo radnika i vrsta pomoći koja je postojala i ranije, kako bi prebrodili period dok ne pronađu novi posao.

Podsetio je da je jedna od mera Vlade Srbije bila da se radnici ne otpuštaju i da im se ne smanjuju plate, dodajući da državna uprava nikoga neće otpustiti i neće korigovati plate.

- Mi se toga držimo i to je primer koji mi na neki način dajemo privatnom sektoru, da posao može da se organizuje i od kuće, a da se drži na nivou - rekao je Đorđević.

Govoreći o penzijama, ministar je podsetio da će martovsku penziju najstariji sugrađani dobiti odjednom, a ne iz dva dela kao do sada, dodajući da će uz tu penziju do 10. aprila dobiti i jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara.

Đorđević je govorio i o situaciji u staračkim domovima i hraniteljskim porodicama, te istakao da je je država izdvojila određena novčana sredstva koja je poslala lokalnim samoupravama za centre za socijalni rad kako bi nastavili sa pružanjem usluge nege i pomoći.

NSZ izdala smernice o prijavama nezaposlenih korisnika

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je danas smernice o prijavama nezaposlenih korisnika i ostvarivanje prava na novčanu naknadu, a po Uredbi Vlade Srbije o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja.

Građani koji nisu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih i podnesu zahtev za novčanu naknadu elektronskim putem ili putem pošte, za vreme trajanja vanrednog stanja, moći će to da urade po prestanku vanrednog stanja, a za vreme vanrednog stanja prekinuće se računanje rokova.

Smatraće se da je dostava rešenja i drugih pismena od strane organa, od kojih počinju da teku rokovi koji se ne mogu produžiti (prekluzivni rokovi) izvršena kad istekne 15 dana od prestanka vanrednog stanja.

Od tog dana počinje računanje rokova za izjavljivanje žalbi, prigovora, drugih pravnih sredstava, kao i preduzimanje radnji koje su vezane za rokove koji se inače ne mogu produžavati.

Ako je blagovremeno podnet podnesak u vreme vanrednog stanja ili pre isteka 15 dana od prestanka vanrednog stanja, nije potrebno da se ponovo podnosi.

Za 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja biće produženi rokovi za postupanje upravnih organa (rešavanje po zahtevima, žalbama, drugim pravnim sredstvima kao i drugim podnescima stranaka).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.