Izvor: Beta | Četvrtak, 26.03.2020.| 18:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Čačanski privrednici predlažu olakšice u poslovanju za vreme vanrednog stanja

Ilustracija (Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Čačanski privrednici iz poslovnog udruženja "Unija Čačak 2000" uputili su Vladi Srbije i lokalnoj samoupravi predloge za olakšano poslovanje u uslovima vanrednog stanja u Srbiji. Unija je predložila da se u periodu vanrednog stanja privrednim društvima i preduzetničkim radnjama dozvoli da isplaćuju zarade zaposlenima bez uplaćivanja poreza i doprinosa, da se te odložene obaveze kumuliraju u poslovnim knjigama obveznika i nakon ukidanja vanrednog stanja izmire odloženo u nekoliko rata.

Predložili su i da isti postupak bude dozvoljen za obračun i uplatu poreza na dobit kod privrednih društava i kod preduzetničkih radnji.

Čačanski privrednici preporučili su lokalnim samoupravama da poreskim obveznicima dozvole da obaveze na osnovu poreza na imovinu i komunalne takse kumuliraju u svojim poslovnim knjigama i da ih ne plaćaju dok traje vanredno stanje.

Predložili su i da se po ukidanju vanrednog stanja, te obaveze takođe izmire u nekoliko rata, kao i da se za sva odložena plaćanja poreskih obaveza ne obračunava zatezna kamata.

- Svesni smo stanja u kojem se ceo svet nalazi i bespogovorno uvažavamo odluku predsednika države o uvođenju vanrednog stanja u Srbiji, ali će ta razumna odluka izazvati nesagledive posledice kroz pad privredne aktivnosti i zahtevati dodatne restriktivnije mere - naveli su privrednici.

Ocenili su da će u takvoj situaciji poslodavci morati da se bore za samoodrživost, što će se kako su naveli, svakako odraziti na sudbinu mnogih radnih mesta.

- Prestaće potreba za angažovanjem ljudi na brojnim radnim pozicijama, te će poslodavci morati da skraćuju radno vreme, privremeno upućuju ljude na odmor a kao krajnju meru da ih na kraće ili duže vreme šalju kući, bez mogućnosti da im isplaćuju plate, jer će nepredviđene okolnosti progutati poslovnu dobit i prostora za isplatu nepostojećih zarada neće biti - piše u saopštenju.

Unija je predloge olakšica u poslovanju u uslovima vanrednog stanja uputila lokalnoj samoupravi Čačka, Regionalnoj privrednoj komori Kraljevo i Vladi Srbije.

"Unija Čačak 2000" je nezavisno udruženje malih i srednjih privatnih čačanskih preduzeća, koja je osnovana 5. oktobra 2000. godine i ima 106 članova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.