Izvor: Beta | Četvrtak, 26.03.2020.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

PKS: Otklonjeni problemi za nesmetan plasman robe na Kosovo i Metohiju

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Đurđević rekao je danas da je rešen problem različitog tumačenja nadležnih organa o potrebi da vozači koji prevoze robu iz ostatka Srbije na Kosovo i Metohiju posle ukidanja taksi na sirovine idu u karantin zbog epidemije virusa korona.

- Od sinoć kamioni sa robom nesmetano ulaze na KiM na prelazu Merdare i vraćaju se uz poštovanje uvedenih mera zdravstvene kontrole vozača - rekao je Đurđević za Betu.

Prištinske vlasti uvele su u novembru 2018. godine takse od 10% na robu i sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovina, a zatim 21. decembra te godine podigla ih na 100%, osim na robne marke stranih kompanija, a ubrzo i na strane brendove proizvedene u ostatku Srbije.

Srbija je samo za godinu dana zbog obustavljanja plasmana na KiM izgubila prihod od oko 400 mil EUR. Takse sa sirovine ukinute su 15. marta ove godine, a na robu treba da budu ukinute od 1. aprila.

Durđević je rekao da je do sada plasirano osam kamiona pšenice, kukuruza i brašna, a da je prvi kamion otpremljen 23. marta.

Dodao je da to nije velika količina robe, ali da se očekuje da se stanje postepeno popravlja.

Od uvođenju taksi dobavljači su, prema njegovim rečima, bili prinuđeni da nađu druge partnere pa će biti potrebno vreme da bi se dostigao nekadašnji nivo plasmana.

Prema rečima Đurđevića, sada će se videti da li će prištinske vlasti od 1. aprila, kada na snagu stupa odluka o ukidanju takse za ostalu robu i proizvode iz Srbije, imati dodatne zahteve za plasman na to tržište.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.