Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.03.2020.| 16:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sva istekla dokumenta važiće i dalje - Uz saobraćajnu dozvolu neophodna polisa osiguranja

(Foto: YouTube/screenshot)
Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti donelo je, između ostalih, sledeće privremene mere sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana:

- obaveza nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu poseduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila;

- obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim.

- Podsećamo da su šalterske sale područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova od 18.03.2020. godine zatvorene, te da su dokumenta koja su istekla, a izdata su nakon 2008. godine (lična karta, pasoš i vozačka dozvola) važeća - saopštavaju iz MUP-a.

Ukoliko građani imaju hitnu potrebu za izdavanjem novog dokumenta, mogu se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na email adresu upravno.mup@mup.gov.me ili pozvati na brojeve telefona 020/225 341, 020 203 275 i 020/245-663, radnim danima od 7 do 15h.

Putem portala www.dokumenta.me, građani mogu podnijeti sledeće zahteve:
• zahtev za izdavanje izvoda iz registra rođenih;
• zahtev za izdavanje uverenja iz registra crnogorskih državljana;
• zahtev za izdavanje uverenja iz registra prebivališta.

Davanjem naloga za dostavu dokumenata na adresu, građanin se obavezuje da, po prijemu pošiljke, plati troškove usluge dostave agenciji koja vrši dostavu, u iznosu od 3,5 EUR (uključujući PDV). Ukoliko se, istovremeno, naručuje dva ili više dokumenata, plaća se samo jedan iznos naknade za dostavu za sva poručena dokumenta.

Isporuka ovih dokumenata preko navedenog portala vrši se u kratkim rokovima, a obustavljena je naplata takse u iznosu od 2 EUR za građane koji su naručili izdavanje izvoda iz registra rođenih i uverenja iz registra crnogorskih državljana preko portala www.dokumenta.me, u skladu sa privremenom merom koju je donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti.

Takođe, na web stranici www.mup.gov.me, građani se mogu informisati o načinu i uslovima ostvarivanja određenih prava u oblasti izdavanja identifikacionih i drugih dokumenata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.