Izvor: Novosti | Četvrtak, 26.03.2020.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inovativna maska izum mladih naučnika iz Srbije - Uskoro proizvodnja u Inđiji?

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim Anora timom, osmislio je "lajf mask", masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak (23. mart 2020.) predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

U razgovoru za Novosti, Nikola je otkrio da je maska napravljena od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa covid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

- Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh. Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. Ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara - objašnjava Nikola.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik, koji je osmislio rukavicu za slepe. Danas je direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 USD za usavršavanje svog izuma. Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.