Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 26.03.2020.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstave, knjige, izložbe - Onlajn kultura iz Sombora

Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)
U Narodnom pozorištu u Somboru, koje je, u danima kada nije u mogućnosti da održava predstave i ugosti svoju stalnu publiku u matičnoj zgradi, otpočelo objavljivanje starih predstava na svom YouTube kanalu.

Prva predstava koju je publika imala priliku da pogleda na ovoj platformi, na samom početku restrikcija u radu, bio je vodvilj (kraći komični komad) Žorža Fejdoa "Buba u uhu", u režiji Olje Đorđević, da bi zatim usledila i predstava "Nora" Henrika Ibzena u režiji Predraga Štrpca.

Kako kažu u ovoj teatarskoj kući, i u narednom periodu Narodno pozorište Sombor će postavljati na svoj YouTube kanal snimke predstava svake srede i subote u 20 sati, a linkovi će se ciklično smenjivati, što znači da će ljubitelji pozorišne umetnosti svaku predstavu moći da pogledaju u roku od tri dana po njenom objavljivanju.

I u gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki odmah su reagovali i na svoj internet sajt postavili linkove ka svojim i digitalnim zbirkama knjiga, udžbenika i publikacija, kako njihovi članovi ne bi bili uskraćeni za lepu pisanu reč.

U podkastu onlajn programa na zvaničnom sajtu Kulturnog centra Laza Kostić, može se pogledati izložba papirnih reljefa "Papier-mâché oblici u reljefima" zagrebačke umetnice Vande Jurković , ali i pročitati u digitalnom formatu knjiga ovdašnjeg književnika Davida Kecmana-Dake, mozaik-romana "Živa slika", delo objavljeno 2016. u Budimpešti, u izdanju Zadužbine Jakov Ignjatović.

Projektu se pridružimo i somborski književnik Borislav Кosanović, koji je omogućio besplatan pristup elektronskoj verziji svoje zbirke pesama "Pesnici umiru mladi".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.