Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.03.2020.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz brašna iz Srbije krenuo u region

Ilustracija (Foto: S_Photo/shutterstock.com)
Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, izjavio je direktor udruženja Žitounija Zdravsko Šajatović.

Kako objašnjava današnja Politika, navedene države su bile najveći kupci srpskog brašna, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

Šajatović je za Politiku istakao da odlukom od 21. marta nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan, jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe domaćeg tržišta.

On je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja prištinskih taksi i prekida isporuke brašna na KiM, gde je godišnje išlo oko 30.000 tona.

Dodao je da se na KiM brašno i dalje ne izvozi, jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovine, u ovom slučaju na pšenicu.

- Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snadbevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali - rekao je Šajatović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.