NavMenu

Inostrane kompanije otkazuju višemilionske ugovore preduzećima u RS - Privrednici fokusirani na traganje za novim partnerima

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 26.03.2020. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Pojedina preduzeća iz RS ostaju bez stranih partnera koji im zbog trenutne teške situacije izazvane širenjem virusa korona otkazuju realizaciju višemilionskih ugovora.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da domaći privrednici, nakon svih problema sa kojima su suočeni, ostaju i bez stranih partnera, koji im otkazuju poslove "teške" više miliona maraka.

- Inostrani partneri obaveštavaju domaće firme da obustavljaju saradnju koja traje nekoliko godina, pa čak i decenija. Reč je uglavnom o preduzećima iz Italije, Nemačke i Austrije, odnosno zemalja koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske - kazao je Blagojević.

Naglasio je da su pojedine inostrane firme i iz preventivnih razloga stavile ključ u bravu do polovine aprila, što svakako utiče i na ugovore koje imaju sa preduzećima iz RS.

Sa ovim problemom suočeno je i tekstilno preduzeće Mraz sa Pala, koje godinama sarađuje sa svetski priznatim kućama.

- Obavestio nas je partner, sa kojim radimo već 12 godina, da obustavlja trenutno saradnju sa nama zbog teške situacije u koju su dovedeni zbog pojave i širenja virusa korona. Nadam se da ćemo, kada sve ovo malo utihne, nastaviti saradnju. Mi sada nastojimo na sve načine da nađemo novog kupca. Mi smo svojim proizvodima snabdevali inostranstvo, kruzere. Sada je sve stalo - kazao je direktor i jedan od vlasnika Mraza Mladen Kovačević.

On je naglasio da su trenutno likvidni, te da će uspeti da ispoštuju bar minimalne obaveze koje imaju i da isplate plate radnicima, kao i ostale račune koji su neodložni.

Sa sličnim poteškoćama suočava se i preduzeće Nova drvna industrija Podgradci (Nova DiPO), koja 98% svog proizvodnog programa radi za švedski brend IKEA.

- Oni kupuju sve naše proizvode. Prošle sedmice umanjili su nam količine za isporuku za 30%, ove sedmice takođe imamo značajno umanjenje. Čekamo odluku šta će biti dalje. Ostaje nam izgleda samo azijsko tržište u ovom momentu - rekao je direktor Nove DiPO Veljko Beuk i dodao da su zbog trenutne krize skladišta robe popunjena.

Veliki broj domaćih firmi je, u jeku otkazivanja višemilionskih poslova od strane inostranih firmi, fokusiran trenutno na traženje novih poslovnih partnera kako bi održali proizvodnju na minimumu.


Olakšice po pitanju PDV-a

Vladimir Blagojević ističe da je neophodna podrška domaćim privrednicima sa nivoa BiH, te da treba da uvedu olakšice po pitanju plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

- Tako na primer preduzeća plaćaju PDV i za proizvedene maske. Veliki broj firmi se preorijentisao na šivenje maski, a poražavajuće je da na te maske moraju platiti PDV - rekao je Blagojević i dodao da privrednici nisu sasvim zadovoljni načinom uvođenja maratorijuma na otplatu kredita, i da traže da ta odluka bude uređena kao i u Srbiji.

Blagojević je naveo i da je do sada više do 400 firmi ispunilo anketu koju sprovode, a koja se odnosi na probleme privrednika nastale zbog pojave i širenja virusa korona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.