Izvor: Beta | Sreda, 25.03.2020.| 20:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Finansijska pomoć EU Severnoj Makedoniji zbog koronavirusa

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Evrokomesar za proširenje Oliver Varheji obavestio je danas Vladu u Skoplju da je dao instrukcije da 4 mil EUR iz instrumenta za EU integraciju budu preusmerena za hitne potrebe Severne Makedonije.

Vlada Severne Makedonije je saopštila da je Varhei u pismu premijeru Oliveru Spasovskom naveo da se razmatra način da 50 mil EUR, prvobitno namenjeno za infrastrukturu i životnu sredinu, bude usmereno za ublažavanja društveno-ekonomskih posledica pandemije.

Varheji je istakao da je u hitnu proceduru stavljen postupak za dodeljivanje 9 mil EUR za podršku likvidnosti malih i srednih preduzeća, i da će biti tri miliona budžetske podrške Severnoj Makedoniji.

U pismu Spasovskom Varheji je napisao da se u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama razrađuju projekti za ublažavanje finansijskih problema i upravljanje krizom u Severnoj Makedoniji i regionu.

U saradnji sa Savetom za regionalnu saradnju, Sekretarijatom CEFTA i Transportnom zajednicom, dodao je Varheji, utvrđuju se načini za neomentan transport robe u regionu i u EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.