Izvor: Beta/AFP | Sreda, 25.03.2020.| 18:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka pomaže privredu sa 1.100 mlrd EUR

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Bundestag je danas usvojio plan mera u visini blizu 1.100 mlrd EUR namenjenih Nemačkoj, prvoj evropskoj privredi, da se suoči sa posledicama pandemije koronavirusa.

Članovi Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta, usvojili su nove zajmove u visini od 156 mlrd EUR za podršku firmama, zaposlenima i zdravstvenom sistemu, kao i stotine milijardi garancija za bankarske kredite preduzećima.

Taj set mera, bez presedana, biće podnet gornjem domu nemačkog parlamenta Bundesratu koji okuplja predstavnike saveznih pokrajina. Ishod glasanja se ne dovodi u pitanje pošto su već pružili podršku planu vlade kancelarke Angele Merkel.

Plan predviđa "fond za ekonomsku stabilizaciju" od 400 mlrd EUR garancija za dugove preduzeća, 100 mlrd EUR za kredite ili ulaganja u firme i 100 mlrd EUR za podršku državnoj investicionoj banci KfW.

Zahvaljujući sumi od 357 mlrd EUR, KfW će u budućnosti moći da garantuje oko 822 mlrd EUR kredita. Savezna vlada će obezbediti malim preduzećima do 50 mlrd EUR subvencija. Plan mera predviđa i 3,5 mlrd EUR hitne pomoći zdravstvenom sistemu, kao i 55 milijardi koje mogu biti slobodno upotrebljene za potrebe borbe protiv pandemije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.