NavMenu

Šta se krije ispod smederevske tvrđave? (FOTO)

Izvor: Na vodi Sreda, 25.03.2020. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko R. Karišić)
Mali grad, dvor despota Đurđa i Proklete Jerine, arheološki je istražen, ali šta se krije ispod 11 hektara Velikog grada, poslednje prestonica Srbije Srednjeg veka, niko ne zna.

Zna se, jedino, da Smederevo poseduje čudotvorno svetilište čija je lokacija misterija koja traje šest vekova.

Jedan od apostola Hristovih i jevanđelista, Sveti Luka, počivao je na tlu smederevske tvrđave u Sabornoj crkvi Blagoveštenja. Despot Branković otkupio je čudotvorne mošti Svetog Luke za 30.000 dukata, verujući da su poslednja zaštita i spas srpske despotovine. Bilo je to polovinom petnaestog veka.

Uprkos mnogim pokušajima, vekovima nije odgonetnuta tajna gde se nalaze ostaci ove svetinje u smederevskoj tvrđavi.

Postoje verovanja da je, nakon konačnog pada grada u ruke osmanskih osvajača, crkva porušena, verovatno posle 1460. godine, a da su njeni fragmenti uzidani u tursko kupatilo, hamam, kao i u Vodenu kulu na ušću Jezave u Dunav, koju su Turci podigli radi bolje odbrane grada.

U hramu je, kako se takođe verovalo, prvobitno sahranjen i sam despot Đurađ Branković.

Geomagnetno snimanje podzemlja Velikog grada, za koje su bili angažovani nemački stručnjaci, obavljeno je u aprilu 2010. godine. Na snimcima, nažalost, nije pronađeno ništa. Tada je, kao velika prepreka, navedeno rastinje zbog kojeg komplikovana aparatura za snimanje terena nije mogla da snima celokupno podzemlje.

U foto galeriji eKapije pogledajte fotografije našeg poznatog fotografa Rajka R. Karišića.


Fotogalerija
Smederevska tvrđava
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.