Izvor: asadria | Sreda, 25.03.2020.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska policija pomoću informacionog sistema kontroliše sprovođenje mera samoizolacije

Ilustracija (Foto: Ilya Andriyanov/shutterstock.com)
Hrvatska policija puni bazu podataka o osobama kojima je određena samoizolacija zbog moguće zaraze koronavirusom i proveravaće drže li se osobe propisanih mera, rekao je Davor Božinović, rukovodilac Nacionalnog štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

- S obzirom na novi informacioni sistem MUP-a, u poslednja 24 sata prekontrolisano je 57 dojava 57 građana koji se ne pridržavaju mera samoizolacije, 18 ih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i biće sankcionisani u skladu sa zakonom - izjavio je sredinom marta Božinović.

Za tportal.hr u MUP-u su potvrdili da je njihov informacioni sistem povezan sa sistemom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podacima epidemiologa i onima koji stižu sa hrvatskih državnih granica o ljudima koji ulaze u zemlju. Policija tako ima imena i prezimena svih koji bi trebalo da se nalaze u samoizolaciji i sistem će im signalizirati krše li pravila samoizolacije kad njihove podatke proveravaju u sistemu MUP-a. Jesu li ljudi u samoizolaciji može se proveriti njihovim obilaženjem na adresi stanovanja, zaustavljanjem na ulici i proverom njihovih podataka ili izlaskom na teren po dojavi.

Informacioni sistem MUP-a Hrvatske, dakle, ima podatke o onima kojima je naložena samoizolacija, pa će, ako zaustave nekog u saobraćaju, videti je li toj osobi propisana ta mera. Isto važi i za zaustavljanje prolaznika na ulici i traženje ličnih podataka. No, zbog manjka službenika to će biti prilično teško sprovesti.

Dojave komšija tako i dalje ostaju glavni izvor informacija o kršenju samoizolacije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.