NavMenu

Od Navipovog vina i rakije praviće se alkohol za dezinfekciju

Izvor: Novosti Sreda, 25.03.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Kreuz_und_Quer)Ilustracija
Direkcija za imovinu preuzela je odavno oko 350.000 litara vina iz Petrovaradina, koje je pripadalo kompanija Navip, koja je u stečaju već godinama.

Država će uzeti te količine vina, i već za nekoliko dana preraditi ih u alkohol jačine 75%. Za preradu će biti zadužena Vino Župa iz Aleksandrovca. Alkohol će do bolnica i kliničkih centara stići za desetak dana.

- Suština je što pre napraviti alkohol od 75% za potrebe kliničkih centara - rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako su za Novosti rekli u Direkciji, reč je o belom vinu i vinu za destilaciju.

- Količina je oko 339.058 litara, a sve će preuzeti u svojim cisternama Vino Župa, gde će u svojim pogonima preraditi destilate u čist medicinski alkohol. To će biti zapakovano za potrebe bolnica, sve o sopstvenom trošku - navode u Direkciji.

Republička direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih u državnu svojinu iz poreskog postupka, staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.


Pomoć i od rakije

Vlada Srbije odobrila je da se sav alkoholni destilat i rakija, koji se nalaze u Subotici, pretvore u medicinski alkohol.

U Direkciji navode da će biti prerađeno:

- šljiva, destilat u rinfuzi, 76,7%, u količini od 23.469 litara;
- viljamovka, destilat u rinfuzi, 72,53%, u količini od 4.136 litara;
- dunja, rakija u rinfuzi, 73%, u količini od 6.300 litara:
- jabuka, rakija u rinfuzi 76,2%, u količini od 1.610 litara, namenjuje za destilaciju u alkohol - etanol 75%.

Prema rečima Ivana Uroševića, predsednika Grupacije za rakiju Srbije, od 350.000 litara vina moglo bi da se dobije oko 4.500 litara alkohola od 70% jačine.

Kako je objasnio Urošević, ta količina vina bi mogla da se preradi za nekih pet do sedam dana. Sve to moglo bi i od rakije voćne da se dobije, tačnije od svega što sadrži etanol. Ipak, za razliku od čistog etanola, kada su voćni destilati u pitanju, postoji dosta primesa, koji su rastvarači, pa bi takav alkohol bio dobar samo za dezinfekciju radnih površina. Ne i za ruke i ljude.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.