Izvor: Novosti | Sreda, 25.03.2020.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnovljena protina škola u Brankovini - Urađena nova postavka

(Foto: eKapija / Aleksandra)
Čuvena Protina škola u znamenitom valjevskom selu Brankovina, postojbini slavnih Nenadovića i najveće srpske poetese Desanke Maksimović, zablistala je u novom ruhu. Objekat je obnovljen, pa je u školi, koja je muzej, urađena nova postavka.

Prethodno, promenjeni su krov i podovi u prostorijama, nekadašnjim učionicama, a urađena je i nova rasveta.

Dosadašnju postavku, koja datira iz 1984. godine, sačinili su tadašnji kustosi Narodnog muzeja u Valjevu u saradnji sa kolegama iz Pedagoškog muzeja u Beogradu. Prikazuje razvoj prosvete i školstva u toku Prvog srpskog ustanka i istorijat Velike škole u Beogradu, a izloženi su eksponati u vezi sa predemtima koji su se tada učili.

- Nova postavka prikazaće razvoj prosvete i školstva u Srbiji, naročito u valjevskom kraju tokom 19. veka, sa brojnim nastavnim sredstvima i udžbenicima tog doba, koje smo dobili ljubaznošću kolega iz Pedagoškog muzeja u Beogradu - objašnjava autor Marina Ćirović.

Dodaje da je prostor u hodniku rezervisan je za istorijat same škole i brojna arhivska dokumenta koja ga prate, a biće postavljeni i panoi o razvoju prosvete i školstva u Brankovini, kao i podaci o školi. Tu je i replika učionice iz 19. veka. Posetioci će moći da vide kako su izgledale stare školske klupe: skamije, magareća klupa, učiteljeva katedra.

Posetioci će moći da čuju zvuk klepetuše kojom je počinjao i završavao se čas, a u eksperimentalnoj učionici iz 19. veka, koja je najpopularnija za sve grupe i ekskurzije, biće postavljeno nekoliko zidnih geografskih karata koje su tada bile u opticaju u Srbiji.

- Posetioci Protine škole, nazvane po čuvenom proti Mateji Nenadoviću, moći će da u skamijama probaju da pišu perom i mastilom. Ovakve postavke u Srbiji su veoma retke, sem one u Pedagoškom muzeju. Ovakva građa može se eventualno naći negde u selu. Naša postavka učionice iz 19. veka zaista je jedinstvena, čak su po njoj u Pedagoškom muzeju radili maketu - kaže Ćirovićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.