Izvor: Dnevnik | Sreda, 25.03.2020.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvesni otkazi u ugostiteljstvu - Traži se pomoć države

Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)
Od uvođenja vanrednog stanja bašte kafića u Novom Sadu bile su najpre pune, a onda do kraja prošle nedelje, dok su lokali još bili otvoreni, iz dana u dan sve slabije posećene.

Sekretar Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević naglašava da je situacija i pre zvanične odluke da se ugostiteljski objekti u gradu zatvore bila krajnje teška, jer su ograničenja njihovog rada nekoliko puta pomerana, ali i zbog toga što se apelovalo da se ne ide u kafiće i restorane, a od njih se i dalje tražilo da rade.

Kako kaže, to baš i nije bilo ostvarivo u takvim uslovima.

- Epidemija virusa korona veoma je uticala na pad prometa, i to više od 80%. Pojedini ugostitelji samoinicijativno su zatvarali svoje lokale i pre zvanične odluke o tome, jer nisu mogli da ispoštuju obaveze koje su imali, pa im je bilo jeftinije da ne rade nego da rade. U pitanju su uglavnom veći objekti, jer je njima bio veći i trošak - objašavanja Stanojević.

On kaže i da ugostitelji ne mogu da izmire obaveze prema zaposlenima, jer nemaju prihode, pa su otkazi neminovni, zbog čega očekuju pomoć države. Kako navodi, sačekaće da se situacija u vezi s epidemijom virusa smiri, pa će onda tražiti pregovore o tome kako će se funkcionisati nakon ukidanja vanrednog stanja.

- Vlasnici ugostiteljskih objekata se trude da ne otpuštaju radnike, postoje dogovori i u opciji je davanje godišnjih odmora, neplaćenih odmora, snalaze se kako mogu da bi zadržali zaposlene. Naravno ima i mnogo onih vlasnika koji žele po svaku cenu da zadrže svoje zaposlene i isplate ih iz raznoraznih izvora ili iz prihoda, a neki su se dogovorili sa zaposlenima da posle vanrednog stanja podignu kredite, pa da ih isplate, tako da ima raznih opcija. Svi se snalaze kako znaju i umeju. Očekujemo i pomoć države - ističe Dragan Stanojević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.