NavMenu

Od srede VMA funkcioniše kao civilna bolnica, a gradska na Zvezdari samo za pozitivne na virus

Izvor: eKapija Utorak, 24.03.2020. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije)
Od sutra (25. marta) VMA funkcioniše kao civilna zdravstvena ustanova, biće dežurna i prihvataće sve pacijente koji nemaju sumnju na koronavirus. Ona neće biti u sistemu za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom, već će to biti Gradska bolnica na Zvezdari, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za medije i dodao u toku je prebacivanje pacijenata iz Gradske bolnice na VMA.

Lončar kaže da će se za dva dana preći na novi metod borbe protiv koronavirusa, što podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.

- Već je izdat nalog svim domovima zdravlja da će morati da imaju po jedan objekat u kojem će morati da imaju rendgen aparat i aparat za laboratoriju kako bi se proverila krvna slika. Tu će dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani - rekao je Lončar.

Ministar je istakao da će epidemilozi određivati ko treba da dođe u dom zdravlja da se testira, u za to tačno određene prostorije.

- Za tu strategiju smo se opredelili, na osnovu iskustava u Kini - rekao je Lončar.

Podsetimo, Tanjug je preneo da VMA, prema proceni kineskih epidemiologa, ne može da prima pacijente obolele od koronavirusa, zbog sistema centralne ventilacije.

Sajam i 3.000 kreveta

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, danas su u Hali 1 Beogradskog sajma postavili 3.000 kreveta za obezbeđenje uslova za prihvat i smeštaj lica sa simptomima virusne infekcije Covid-19, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Ti povodom, ministar Lončar je na današnjoj konferenciji rekao da je Beogradski sajam izabran za smeštaj pacijenata u dogovoru sa kineskim stručnjacima, jer ima posebne izlaze i ulaze za pacijente i lekare.

- Sajam je odabran jer je struka rekla da je to najbolje rešenje. Oni su slične prostorije pretvarali za to. Bili su na Sajmu, tačno će odrediti kako će sve funkcionisati, gde će se ulaziti, gde će se izlaziti i pravila ponašanja - rekao je Lončar.

S.P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.