NavMenu

EMS potpisao ugovor o gradnji dalekovoda Kragujevac-Kraljevo, vrednog 13,5 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 24.03.2020. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković, u prisustvu minstra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, potpisali su danas ugovor o izgradnji 400 kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 mil EUR. Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom korona virusa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Inače, reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope.

Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Kragujevac 2.

Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu, iznosi 29,6 mil EUR.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 mil EUR, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 mil EUR koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti KfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.

- Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog auto-puta u ovom delu Evrope. Ponosna sam što je ovaj važan posao, u međunarodnoj konkurenciji, dobio konzorcijum koji je u najvećoj meri sastavljen od domaćih kompanija - istakla je direktorka Matejić.

Ministar Antić ovom prilikom je izjavio da je visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva, prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

- Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana. Zbog toga će nam biti potrebne investicije i zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija. Izgradnja ovog elektroenergetskog auto-puta značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom - rekao je Antić.

Realizacijom projekta zameniće se prenosna mreža naponskog nivoa 220 kV, koja je u ovim delovima Srbije pri kraju svog životnog veka, sa prosečnom starošću opreme od 50 godina.

Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica (planirane snage 680 MW). On doprinosi i održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao i globalnoj zaštiti klime putem smanjenja emisija ugljen-dioksida, jer će doneti značajna smanjenja u gubicima električne energije.

Nabavka radova i opreme za drugu sekciju Transbalkanskog koridora podeljena je u dva Lot-a. Prvi je obuhvatio nabavku radova i opreme za dalekovod i sproveden je po pravilima KfW banke, kroz predkvalifikacionu i kvalifikacionu fazu.

Nakon završetka obe faze, odabran je izvođač radova – konzorcijum koji čine Kodar Energomontaža doo Beograd (kao nosilac konzorcijuma), Elektromontaža doo Kraljevo i Elnos BL iz Banjaluke.

Kada je reč o drugom Lot-u, koji obuhvata nabavku opreme i radova na dogradnji TS Kraljevo 3 i opremanju polja u TS Kragujevac 2, izbor izvođača radova je u završnoj fazi i uskoro se očekuje potpisivanje i tog ugovora.

Veliku podršku prilikom sprovođenja procedure nabavke radova i opreme pružio je konusltant na projektu, konzorcijum kompanija AF Consult Switzerland i ELEM&ELGO.

Inače, prva sekcija je obuhvatila je izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV od Pančeva do rumunske granice i završena je u decembru 2017. godine. Prva sekcija u potpunosti je finansirana sredstvima EMS AD.

Nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slediće realizacije treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.