Izvor: Beta | Utorak, 24.03.2020.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije stala - Sve spremno za setvu kukuruza

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)
Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije stala zbog virusa korona, a životnih namirnica ima i biće ih dovoljno, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

- U ovom trenutku najvažnije je da poljoprivredni proizvođači obave svoje poslove - rekao je Nedimović za TV Prva.

Precizirao je da je za setvu kukuruza sve spremno, da ima dovoljno semena, goriva, đubriva, kao i da ostale vrste poljoprivrednih radova nesmetano teku.

- Ima dovoljno brašna. 90.000 kilograma na tržište odlazi samo iz fabrike u Senti. Druga fabrika plasira 120.000 kilograma brašna, a sa trećom zadovoljavamo kompletne potrebe Srbije za brašnom - rekao je Nedimović i dodao da ima dovoljno ulja, soli.

Ponovio je da je proizvodnja kvasca počela u nedelju, da distribucija za pekare kreće sutra, a nakon dva-tri dana biće ga i u prodavnicama.

- Praviće se 240 tona kvasca nedeljno - rekao je on.

Nedimović je, govoreći o isplati subvencija poljoprivrednicima, naveo da ima oko 360.000 gazdinstava koja koriste subvencije po hektaru i za gorivo, od čega je to pravo pre ograničenja kretanja iskoristilo oko 200.000 gazdinstava.

Ostalima su, kako je kazao, pare već uplaćene na račun bez podnošenja zahteva.

Nedimović, koji je i član Ekonomskog kriznog štaba, potvrdio je da se pravi program pomoći čiji će akcenat biti na privatnim kompanijama i podršku onim firmama koje nisu otpuštale radnike.

On je rekao da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena, ali je naveo da je rano da se iznose pojedinosti, istakavši da je potrebno da se sve uradi detaljno.

- Razvijamo kompletnu strategiju i bićete upoznati - rekao je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.