Izvor: eKapija | Utorak, 24.03.2020.| 09:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Društvo za informatiku Srbije traži odlaganje primene testa samostalnosti za 1. jun

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Društvo za informatiku Srbije, najstarije informatičko udruženje u Srbiji priključilo se inicijativi za odlaganje primene testa samostalnosti iz Zakona o porezu na dohodak građana za 1. jun. Primena testa samostalnosti, prema ranije utvrđenoj dimanici trebalo da počne od 1. marta. Oni su uputili predlog i otvoreno pismo pomoćniku ministra finansija Draganu Demiroviću.

U pismu stoji da ovo društvo prati efekte primene novog Zakona o porezu na dohodak građana i da kao neko ko je učestvovao u njegovom razmatranju želi da predupredi njegove posledice po stanje IT industrije u Srbiji.

- U stručnoj i široj javnosti uočava se opadanje broja IT paušalaca i postavlja se pitanje kako će se to odraziti na stanje i rast IT sektora. Nadamo se da i vi pratite ove promene i pitamo Vas, da li imate podatke o efektima primene Testa samostalnosti i da li planirate neku reakciju na ovo stanje? - navodi se u pismu.

- Vezano za stanje izazvano pandemijom korona virusa podržavamo inicijative da se primena Testa samostalnosti pomeri na 1. jun 2020. godine, kao i da se pomere rokovi za ostvarivanje ostalih olakšica iz pomenutog Zakona - saopštili su iz Društvo za informatiku Srbije.

Društvo za informatiku Srbije smatra, da treba blagovremeno pripremiti mere kojima će se nakon tri godine primene ovog Zakona kreirati dalje stimulisanje IT delatnosti u Srbiji.

- Smatramo da dugoročne podsticajne mere treba kreirati u saradnji sa civilnim sektorom - zaključeno je u pismu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.