Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.03.2020.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Klub Privrednika Naissus Niš predlaže mere za spas privrede

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Klub Privrednika Naissus Niš zbog situacije u privredi nastale pandemijom virusa COVID-19, uputilo je Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finansija i privrede i Privrednoj komori Srbije predlog mera u cilju smanjivanja negativnih efekata.

- Cilj ovoga je da se privreda udruži, u svim regionima Srbije i da posalje apel za pomoć kao i predlog rešenja, nakon izlaska iz ove situacije, kako bi mogli da sačuvamo ljude koje upošljavamo i nastavimo, koliko je to moguće, nesmetano da poslujemo. Novonastala situacija je prilika da se dugoročno ojačaju domaća preduzeća, prepoznaju njihovi kapaciteti i važnost za državu i ekonomiju - navode.

U nastavku prenosimo njihove predloge:

U cilju eliminisanja mogućih zloupotreba i jednostavne klasifikacije predložene su 4. zone rizika:

1. Ekstremno visoka (pad prihoda u odnosu na isti period prošle godine 90% do 100%)
2. Visoka (pad prihoda u odnosu na isti period prošle godine od 70% do 90%)
3. Srednja (pad prihoda u odnosu na isti period prošle godine od 50 do 70%)
4. Minimalna (pad prihoda u odnosu na isti period prošle godine od 30% do 50%)

Mere iz oblasti radnih odnosa - Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Olakšice za firme iz zone rizika Ekstremno visoka:
- 100% oslobađanja od poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za vreme trajanja vanrednog stanja plus četiri meseca nakon toga za period konsolidacije

Olakšice za firme iz zone rizika Visoka:
-100% oslobađanja od poreza i doprinosa za vreme trajanja vanrednog stanja plus dva meseca nakon toga za period konsolidacije.

Olakšice za firme iz zone rizika srednja:
-100% oslobađanja od poreza i doprinosa za vreme trajanja vanrednog stanja.

Olakšice za firme iz zone rizika minimalna.
-50% oslobađanja od poreza i doprinosa za vreme trajanja vanrednog stanja.

Mere iz oblasti - PDV-a - Zakon o porezu na dodatu vrednost

Ove mere važe za sve zone rizika:
- Zamrznuti obaveze i eventualna dugovanja za obračunati PDV iz ranijih perioda zaključno sa početkom vanrednog stanja omogućiti otplatu istog u ratama nakon ukidanja vanrednog stanja.
- Skinuti i stopirati obračun kamate.
- Obračun, slanje poreskih prijava, plaćanje PDV-a počev od poreske prijave za mart 2020. odložiti za period nakon ukidanja vanrednog stanja.
- Predlazemo da se Obračunati PDV po poreskim prijavima plaća nakon naplate potrazivanja fakture na osnovu koje je obračunata obaveza (ovo bi bila trajna mera) na taj način bi se uspostavila finansijska disciplina , smanjili troškovi utuženja, taksi, smanjio otpis starih potraživanja. Samim tim prihodne strane bilansa privrednih subjekta biće veće pa će država dugoročno na osnovu toga da poveća svoje prihode na strani Poreza na dobit.

Mere iz oblasti poreza na dobit - Zakon o porezu na dobit pravnih lica

Ove mere važe za sve zone rizika:
- Ukinuti plaćanje mesečne akontacije poreza na dobit počev od obaveze koja dospeva 15. aprila zaključno sa 31. decembrom 2020. Ovim bi se pomoglo preduzećima da jednim malim delom pokriju troškove za neto zarade i održe likvidnost.
- Osloboditi sva preduzeća plaćanja konačne obaveze poreza na dobit po završnom računu za 2020. u cilju jačanja likvidnosti i bržeg oporavka.

Mere iz oblasti - zaštite životne sredine - Zakon o korišćenju javnih dobara

- Ukinuti obavezu plaćanja naknade za korišćenje javnih površina koja dospeva 15. aprila do okončanja vanredne situacije.
- Pomeriti rok za predaju godišnjeg izveštaja ekološke takse obveznicima plaćanja naknade Agenciji za zaštitu životne sredine do okončanja vanredne situacije.

Mere iz oblasti - Zakon o porez na imovinu

- Pomeriti rok za podnošenje poreske prijave u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu 31. marta do okončanja vanredne situacije.
- Pomeriti rok za plaćanje poreza na imovinu do okončanja vanredne situacije i uspostavljanja poslovanja.

Mere iz oblasti - Zakon o igrama na sreću

- Osloboditi sve prirešivače plaćanja komunalnih taksi za period u kome nisu obavljali delatnost na osnovu odluke lokalne samouprave u vanrednom stanju.

- Osloboditi prirađivače plaćanja odobrenja za priređivanje igara na sreću kao i plaćanja naknade za priređivanje za vreme dok nisu bili u mogućnosti da obavljaju delatnost usled zabrane obavljanje iste od strane lokalnih samouprava.

Dodatne posebne mere delatnostima od izuzetnog društvenog značaja za proizvodne delatnosti: Proizvodnja hleba, svežeg peciva, prehrambenih proizvoda i prerada mleka

Poslovanje ovih preduzeća koja uglavnom zapošljavaju stotine radnika u uslovima vanredne situacije je više nego otezano. Obezbediti plate, organizovati proizvodnju u više smena i pri tom biti društveno socijalno odgovoran u otezanim uslovima rada je veoma teško.

Situacija sa COVID 19 je nepredvidiva tako da štete koje može da donese pandemija mogu biti katastrofalne ne samo za preduzeća već i za samu zajednicu. Kako bi se maksimalno izbegli svi nepredvidivi rizici pandemije ova preduzeća su pod jačim i otezanim uslovima funkcionisanja u odnosu na druge delatnosti, baš iz tih razloga što ne mogu da rade od kuće, zatvore svoje pogone, otpuste radnike, već moraju da snabdevaju stanovništvo prehrambenim proizvodima i
hlebom. Shodno gore navedenom za ove delatnosti predlažemo opšte mere podsticaja u cilju konsolidacije prevazilaženja posledica COVID19 i jačanja likvidnosti.

- Mera dodatni podsticaj bespovratna subvencija u iznosu od 3000 EUR po radniku za sva preduzeća koja nisu otpuštala stalno zaposlene za vreme trajanja vanrednog stanja koja zapošljavaju minimum 80 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE