Izvor: hotelmanager.rs | Nedelja, 22.03.2020.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Udruženje turističkih vodiča Srbije ima dva predloga za prevazilaženje krize

Ilustracija (Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
Na sastanku Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije razgovaralo se o trenutnoj situaciji u turizmu i svim problemima koji će nastati za turističku privredu, sa posebnim akcentom na delatnost turističkih vodiča, s obzirom na to da su u prethodnih mesec dana otkazane usluge turističkog vođenja od strane velikog broja inostranih i domaćih turističkih agencija.

Sada se to pretvorilo u noćnu moru jer su otkazane sve usluga do kraja 2020. godine, navodi portal hotelmanager.

Među turističkim vodičima postoji nekoliko kategorija:

1. turistički vodiči kojima je ovo jedino zanimanje i koji radeći preko Udruženja turističkih vodiča Srbije, turističkih agencija ili kao samostalna delatnost ostvaruju svoj socijalni status (penziono i zdravstveno osiguranje). Ovi licencirani turistički vodiči često izdržavaju i svoje porodice što ovaj veliki problem mnogostruko uvećava;

2. turistički vodiči kojima je ovo dodatna delatnost (studenti, zaposleni i penzioneri) i koji na ovaj način plaćaju školovanje ili dopunjavaju budžet porodice za normalan život.

Iz udruženja napominju da su svesni složenosti trenutne situacije i predlažu da se iznađe najbolje moguće rešenje kako bi se prevazišao ovaj težak period.

Predlog udruženja je:

1. da se onim turističkim vodičima kojima je ovo osnovna delatnost i koji uplaćuju staž, socijalno, zdravstveno osiguranje i sve ostale dažbine predviđene zakonom država pomogne tako što će, predvideti sredstva iz odgovarajućih izvora da se izmire ove dažbine u narednih šest meseci do godinu dana. Na taj način bi omogućili ovim porodicama da imaju bar socijalnu i zdravstvenu sigurnost;

2. da se svi licencirani turistički vodiči, nakon prestanka ove krize, oslobode plaćanja finansijskih dažbina, predviđenih zakonom, u periodu od šest meseci do godine dana, kako bi se ova delatnost konsolidovala.

- Bez kvalitetnih turističkih vodiča, ne postoji ni mogućnost za kvalitetan turizam. Treba sačuvati ljudske resurse i njihovu sposobnost da rade u interesu promocije i prezentacije naše zemlje - navedeno je.

Udruženje turističkih vodiča Srbije ime 170 članova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.