Izvor: eKapija | Petak, 20.03.2020.| 13:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Toyotin sistem gorivnih ćelija namenjen prvom plovilu s pogonom na vodonik (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Toyota razvija specijalni sistem gorivnih ćelija za Energy Observer’s Tour 2020, prvo plovilo s pogonom na vodonik koje će oploviti svet.

Tokom šestogodišnje odiseje, započete 2017. godine, posada Energy Observera plovi po svetu prvim brodom koji autonomno proizvodi vodonik. Ovo elektro-plovilo budućnosti koristi više obnovljivih izvora energije, kao i sistem za proizvodnju vodonika iz morske vode, bez emitovanja štetne emisije ugljenika.

Sistem gorivnih ćelija posebno za ovaj projekat razvio je Toyota Technical Center Europe, koristeći komponente koje su prvi put bile primenjene na Toyotinom automobilu Mirai, a potom prilagođene kompaktnim dimenzijama neophodnim za brodsku primenu, navodi se na sajtu Toyota Tago Car.

Već nekoliko godina Toyotin sistem gorivnih ćelija pokazuje prednosti u modelu Mirai, a od nedavno je u primeni i u autobusima i kamionima. Toyota veruje da je vodonik rešenje za proizvodnju energije bez štetne emisije ugljenika i da će osvajanje modularne tehnologije gorivnih ćelija ubrzati njenu primenu u brojnim oblastima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.