Izvor: eKapija | Nedelja, 22.03.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

KNEŽEVIĆ: Privreda je prepuštena sama sebi, preduzetnici masovno ne plaćaju poreze i doprinose, imaće još za martovsku platu

Milan Knežević
Milan Knežević (Foto: YouTube/screenshot)
Svi privrednici sa kojima sam poslednjih dana razgovarao, a bilo ih je mnogo, prestaju da plaćaju poreze i doprinose jer nemaju odakle, a radnicima plaćaju koliko mogu, kaže za eKapiju Milan Knežević, dugogodišnji predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, iskusan preduzetnik i vlasnik kompanije Modus.

- Oni su prinuđeni na to, i ne mogu da pojme da se garantuju plate javnom sektoru a da se uopšte ne razmatra sudbina privatnog sektora, koji treba da obezbedi sredstva za taj javni sektor – govori Knežević za naš portal.

Po njegovim rečima, 80% malih i srednjih preduzeća u Srbiji ima izuzetno nategnutu likvidnost, što znači da su prihodi gotovo ravni rashodima.

- Ako se ne radi makar i 10 dana, ogroman broj preduzeća uopšte ne može da kompenzuje nedostatke prihoda – upozorava Knežević i dodaje da je naivno verovati kako preduzetnici imaju nekakve akumulacije kojima mogu da isfinansiraju troškove u ovoj situaciji sa koronavirusom.

Na pitanje hoće li privrednicima pomoći jeftini krediti o kojima se poslednjih dana govori, Knežević odgovara da su u situacijama kada nema prihoda, krediti najgora moguća mera:

- Davati kredite, makar i besplatno, onome ko nema prihode je potpuno besmisleno, to je samo intenziviranje finansijske agonije. Preduzetnici sada imaju još eventualno martovsku platu da isplate, neki možda i aprilsku ako imaju neke rezerve. Poslednji podatak NBS je da je 45.000 firmi u blokadi. Šta očekivati?

Po Kneževiću, ključno je razmišljati o posledicama ovakvog stanja, jer veći problem predstoji kad ovo prođe nego sada, kada većina ima još nekih kakvih-takvih sredstava.

- Neće ovo trajati tri meseca, a čak i da traje, oporavak će trajati tri godine. Nije to poplava koja prođe pa se sve sredi posle toga. Ovde se mora imperativno razmišljati kako sanirati privredu – smatra Knežević i dodaje da se sada rešava budućnost privrede u narednih godinu dana, pa je neophodno delovati odmah.

On savetuje da je najmanje što može država da uradi, da najvećem delu privrednika odmah barem prepolovi poreze i doprinose, ili da im da neki grejs period na tri meseca.

- Spominje se nekakvo smanjenje poreza i doprinosa, ali davljenika slamka neće spasiti. Bolje rešenje je staviti moratorijum na plaćanje poreza i doprinosa u naredna dva do tri meseca, a zatim da se ide i na smanjenje plata javnom sektoru ako bude neophodno, pa i da se napravi balans plaćanja cene ove situacije – javni sektor pola plata i preduzetnici pola plata, uz smanjenje poreza i doprinosa – poručuje naš sagovornik.

Dodaje da jedino to može ostaviti neku nadu u preživljavanje i poručuje da je neophodan plan sanacije privrede kao da je ratno stanje.

- A u ratu se kazan drži racionalno i svakom se daje po mrva da preživi. Ne mogu se održati plate u javnom sektoru iz postojeće akumulacije i budžetskih rezervi, a da to ne bude punjeno. A neće budžet biti punjen, u naredna dva meseca to će biti znatno umanjeno i niko ne može garantovati plate javnom sektoru. Ne podeli li se teret lošeg poslovanja između javnog sektora i privrede, uništićemo privredu, a onda neće biti ni javnog sektora – zaključuje Knežević.

B. PetrovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.