NavMenu

Kako smanjiti rizik od grešaka u medicinskim laboratorijama

Izvor: eKapija Petak, 20.03.2020. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)
Pouzdanost i tačnost u medicinskim laboratorijama nikada nisu bile tako važne kao danas, a poštovanje strogih procedura menadžmenta rizikom je najbolji način da se izbegnu greške i lažni rezultati. Jedan od najtraženijih dokumenata koji pruža smernice za menadžment rizikom u medicinskim laboratorijama nedavno je ažuriran.

Reč je o standardu ISO 22367, Medicinske laboratorije – Primena menadžmenta rizikom u medicinskim laboratorijama, koji je Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO objavila prošlog meseca. Ovim standardom utvrđuju se procesi pomoću kojih laboratorije identifikuju, a potom i upravljaju rizicima po pacijente i one koji pružaju usluge u vezi sa laboratorijskim ispitivanjima. ISO 22367 je usaglašen sa drugim međunarodnim standardima iz ove oblasti, kao što je ISO 14971 za menadžment rizikom u oblasti medicinskih sredstava, i pruža efektnije smernice za ovaj sektor.

Njime se zamenjuje tehnička specifikacija ISO/TS 22367, Medicinske laboratorije – Smanjenje grešaka kroz upravljanje rizikom i kontinualno poboljšavanje, koju vlade i laboratorije širom sveta koriste kako bi se smanjio rizik u vezi sa uslugama medicinskih laboratorija, prenosi Institut za standardizaciju Srbije.

Džek Zakovski, predsednik ISO komiteta koji je pripremio ovaj standard, istakao je da pacijenti, zaposleni i druge zainteresovane strane mogu bili izloženi različitim opasnostima tokom aktivnosti u medicinskim laboratorijama, koje mogu direktno ili indirektno dovesti do različitog stepena štete.


- Efikasan menadžment rizikom obuhvata planirani, sistematičan proces koji se bavi verovatnoćom nastanka te štete i njenim posledicama, a najefikasniji je kada je usklađen sa menadžmentom kvalitetom i bezbednošću kako bi se pokrili svi mogući izvori rizika. Zato je ISO 22367 ažuriran kako bi bio usklađen sa poslednjom verzijom ISO 14971 za menadžment rizikom u oblasti medicinskih sredstava i ISO 15190 koji pruža smernice za bezbednost medicinskih laboratorija – istakao je Zakovski.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.