Izvor: eKapija | Sreda, 18.03.2020.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

ĐORĐEVIĆ: Neće biti dozvoljeno otpuštanje radnika zbog smanjenog obima posla, nadležni će reagovati na svaki problem

Zoran Đorđević (Foto: YouTube/screenshot)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da su poslodavci dužni da se pridržavaju svih mera koje se tiču bezbednosti i zdravlja na radu u ovoj situaciji.

- U slučaju da postoji bilo kakvo kršenje, inspekcija i sada radi normalno i bićemo i rigorozniji kada su u pitanju kazne, jer sada nemamo prava na grešku. Briga o građanima je na prvom mestu - poručio je Đorđević, navodi se na sajtu Vlade.

On je, govoreći o onima kojima je izrečena mera samoizolacije, objasnio da je važno da imaju rešenje ili MUP-a ili Ministarstva zdravlja, kao i da će im uz to rešenje biti uvaženo i plaćeno odsustvo.

Prema njegovim rečima, neće biti dozvoljeno otpuštanje radnika u ovoj situaciji, zbog smanjenog obima posla, a nadležni će reagovati na svaki problem.

- Pozivam građane da nam se javljaju ako postoje neki kolektivni problemi. Ukoliko je reč o pojedinačnim kršenjima prava, upućujemo to organu koji je nadležan. Ako je nešto u nadležnosti Ministarstva, inspekcija će reagovati - rekao je on.

Ministar je ponovio da je za državne organe propisano da roditelji dece do 12 godina mogu da rade od kuće, čega se oni i pridržavaju, ali da država ne može reagovati imperativno kada su u pitanju privatnici, već da daje preporuku da se to uradi na taj način.

Tamo gde postoji dokaz da oba roditelja rade, a da poslodavac neće da im izađe u susret, inspekcija će izaći na teren da bi videla da li je posao baš morao tako da se organizuje, naglasio je ministar, uputivši apel poslodavcima da izađu u susret u tim slučajevima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.