NavMenu

NBS: Odluka banaka da ne naplaćuju naknade u okviru elektronskog i mobilnog bankarstva bila bi pokazatelj solidarnosti

Izvor: Tanjug Sreda, 18.03.2020. 11:58
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije (Foto: ColorMaker/shutterstock.com)Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbije podržava svaki potez banaka i ostalih pružalaca platnih usluga kojim bi korisnicima olakšali plaćanja u ovom vanrednom i kritičnom periodu, navodi se u odgovoru centralne banke na upit Tanjuga da prokomentarišu potez jedne banke koja je u regionu prestala da naplaćuje usluge elektronskog i mobilnog bankarstva dok traja kriza zbog korona virusa.

NBS je ukazala da je odluka o tome da li će se banke odreći naknade koju naplaćuju za izvršenje platnih transakcija isključivo na bankama, i da mnoge u okviru jedinstvene naknade za vođenje računa korisnika omogućavaju svojim korisnicima besplatno korišćenje usluga elektronskog i mobilnog bankarstva.

- Odluka da korisnicima platnih usluga ne naplaćuju naknade u okviru elektronskog i mobilnog bankarstva bi svakako bila dobar pokazatelj da su i pružaoci platnih usluga, iako profitno orijentisane organizacije, solidarni u borbi države i građana sa velikim problemima i izazovima koje je proizvela epidemija korona virusa - navodi se u odgovoru NBS.

Dodaje se da bi time pružaoci platnih usluga pokazali razumevanje da je u kriznim vremenima pre svega potrebno zaštititi najznačajnije vrednosti našeg društva.

NBS je već radi sprečavanja ili umanjenja rizika od daljeg širenja zaraze preporučila što manje korišćenje gotovog novca, odnosno bezgotovinska i beskontaktna plaćanja.

Kod ovakvog načina plaćanja građani sebe ne izlažu riziku da preko novčanica unesu virus.

Iz centralne banke podsećaju da je to istakla i Svetska zdravstvena organizacija, jer je papirni novac, usled velike cirkulacije, veoma pogodno sredstvo za prenošenje različitih nečistoća, bakterija i virusa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.