NavMenu

Galenika farmacija dnevno proizvodi 50.000 zaštitnih maski - Do kraja nedelje plan da se proizvodnja duplira

Izvor: Blic Utorak, 17.03.2020. 18:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/De an Sun)Ilustracija
Iz fabrike u Petrovcu na Mlavi dnevno izađe 50.000 hirurških maski koje se svakodnevno raspoređuju po Kliničkim centrima i apotekama u Srbiji. Plan je da do kraja nedelje iz ove fabrike dnevno izlazi duplo više maski, koje su trenutno jedan od najdeficitarnijih proizvoda na svetu.

Galenika farmacija je fabrika koja proizvodi kompletan sanitetski potrošni materijal - komprese, gaze, zavoje, dezificijense, a sada i hirurške maske, koje su uprkos minimalnoj ranijoj proizvodnji u toj fabrici, sada postale "proizvod broj jedan".

- Pored hirurških maski, koje su medicinsko sredstvo registrovano pri Agenciji za lekove, radimo i kape i kaljače. Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, dobili smo rešenje od Agencije za lekove da na našim mašinama radimo maske, isključivo zbog novonastale situacije. Radimo u komunikaciji sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom zdravlja, Vladom Srbije i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje - priča za Blic Biznis direktorka Galenika farmacije Ljiljana Topić.

Kako koji komad proizvedu, automatski se raspodeljuje po četiri najveća klinička centra u Srbiji - Klinički centar Kragujevac, Klinički centar Srbije, Klinički centar Novi Sad i Klinički centar Niš. Kako ističu, da mogu milione maski da naprave dnevno, toliko bi bilo i prodato. Radnici u proizvodnji, kao i vozači rade u tri smene, 24 časa dnevno.

Kako Topić objašnjava, sredstva za dezinfekciju su trenutno najdeficitarnija na tržištu, a ova fabrika je obezbedila velike kapacitete i za proizvodnju sredstava te vrste.

- Radimo ga u dozama od 100 mililitara, litar i pet litara, gde smo u obavezi da damo svakom zdravstvenom radniku da ima lično uz sebe, pored ustanove u koju se vozi - navodi Topić.

Kako ističe, sigurno je da neće doći do pada kvaliteta nauštrb brzine ili efikasnosti, čemu svedoči i to što recimo Apotekarska ustanova Beograd, kao najveća od svih apotekarskih ustanova, nije imala nijednu reklamaciju.

S obzirom na veoma hitnu situaciju, sve druge tokove proizvodnje sveli su na minimum. Iako bi izvoz, čak i samo u regionu, bio poslovni potez decenije, s obzirom na nestašicu ovog proizvoda u svakoj zemlji, nijedna maska iz ove fabrike nije otišla van Srbije.

Preciznije, trenutno se iz ove fabrike apsolutno ništa ne izvozi.

Saradnja sa inače konkurentskim kućama je trenutno veoma velika. U sredu će biti održan sastanak svih proizvođača koji su bili nedavno na sastanku u PKS, a koja pomaže u snabdevanju sirovinama, s obzirom na to da postoje poteškoće na svetskom tržištu.

- Ako recimo Galenika farmacija može u nečemu da pomogne konkurentskoj kući, to se radi i isto tako se očekuje od druge kuće, da li u sirovini ili recimo vozni park, da preusmere na nas i da sa našim vozačima razvoze robu. Što se tiče sirovina, svi imaju jedinstven problem, a Vlada je odmah reagovala. Ovde je sve saradnja - ističe Topić.


Tehnički direktor Oliver Stanisavljević objašnjava da su svi kapaciteti fabrike praktično "preko noći" preusmereni na nekoliko proizvoda koje su do sada imali samo kao dopunu portfoliju. Mašine koje nisu imale tu namenu su stavili u funkciju da proizvode maske, a sada dežuraju nad njima 24 sata.

- U svakoj smeni imamo po jednog inženjera i tehničara koji prate šta se dešava, i svakodnevno pokušavamo da povećamo kapacitete. Još jedna linija proizvodnje je u završnoj fazi montaže, a sve kako bi kapacitet proizvodnje podigli na 100.000 komada maski dnevno, što nije mali kapacitet za našu zemlju - ističe Stanisavljević.

Direktorka proizvodnje Marija Ivanišević tvrdi da, kako bi uspeli da odgovore na iznenadne, a nesvakidašnje zahteve, zaposleni ulažu "nadljudske napore".

- To su porodični ljudi koji se maksimalno trude i shvatili su ozbiljnost situacije. Vozači rade 24 sata, svi zaposleni su dežurni 24 sata i dužni su da odgovore svakom pozivu i to i rade. Trenutno je 214 radnika, međutim svaki dan dolaze novi ljudi. Od ponedeljka očekujemo 50 novih radnika. Iako se tu proizvode medicinska sredstva, zaposleni su svih profila, kako bi uspevalo sve da se postigne. Radi se u tri smene, i noću se i fakturiše i razvozi - objašnjava Ivanišević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.