NavMenu

Za rad od kuće tokom vanrednog stanja puna plata - Rad u smenama alternativa

Izvor: Tanjug Utorak, 17.03.2020. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

On je, nakon vanredne sednice Socijalno-ekonomnskog saveta, naglasio da je po vladinoj Uredbi, koja se tiče rada poslodavaca, predviđeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu - rad od kuće, gde god je to moguće.

- Takav rad je plaćen u istom iznosu kao kada radi u firmi . rekao je Đorđević.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, prema rečima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odloži službena putovanja.

- Za zaposlene koji dele radni prostor sa više lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima da se obezbede zaštitnu opremu - rekao je ministar.

On je naveo da su svi koji se nalaze u samoizolaciji po važećim propisima na bolovanju, na plaćenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Upitan da li je u planu da se u Srbiji donese obavezujuća mera ili preporuka da roditelji koji imaju decu mlađu od 12 godina ostanu kod kuće, Đorđević je rekao da preporuka Vlade već postoji.

- Doneli smo preporuku da hronični bolesnici, stariji od 65 godina, samohrani roditelji i roditelji dece mlađe od 12 godina, gde je moguće da im se pružimo mogućnost da rade od kuće - rekao je Đorđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.