Izvor: eKapija | Utorak, 17.03.2020.| 13:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

SAVIĆ: Očekujemo odlaganje vraćanja kredita, rano je da se govori o smanjenju zarada

Ranka Savić (Foto: Youtube/ screenshoot)
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) očekuje da će danas biti doneta odluka o plaćenom odsustvu za jednog od roditelja koji čuva decu, rekla je za eKapiju predsednica Asocijacije Ranka Savić. Ona je dodala da je ASNS tražio i odlaganje vraćanja kredita na neko vreme, kao i da očekuje da će i to biti prihvaćeno.

- U uslovima vanrednog stanja najbitnije je doneti jasna i precizna pravila, kao i da država jasnije obeća pomoć privredi, ako već imamo tolike rezerve. Urgirali smo u Vladi i i imamo informaciju da će u toku dana stupiti na snagu neke odrednice i pravila kako poslodavci treba da se ponašaju - kaže naša sagovornica.

Ona je navela da se širom zemlje već javljaju situacije da poslodavci govore da će isplatiti mininalnu zaradu, ili 65% od zarade.

- Problem je tek počeo da bi se već sada govorilo o smanjenju zarade, razumeli bismo da je ovo treći mesec pandemije, ali s obzirom na to da je prvi, jasno je da postoje zloupotrebe od strane poslodavaca, jer barem ovaj mesec mogu sigurno izgurati, jer postoji novac, rezerve na računu - istakla je Savić.

Navodi i da se ASNS-u javljaju i zabrinuti radnici koji ne znaju kako da se ponašaju.

- Radnici koji rade u halama po 500-600, zovu, uplašeni pitaju da li smeju da ne dolaze na posao i savetujemo da idu makar u krug fabrike, da bismo sprečili otkaze. To nisu klasični otkazi, već neprodužavanje ugovora na određeno vreme - navodi.

Prema njenim rečima neće biti problema u EPS-u i u javnom sektoru, ali biće u privatnom sektoru i u pojedinim državnim preduzećima.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.