NavMenu

Šta označavaju zvezdice u klasifikaciji hotela?

Izvor: eKapija Utorak, 17.03.2020. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MilanTomazin/shutterstock.com)Ilustracija
Da li ste ikada razmišljali o tome šta stoji iza svih onih zvezdica kraj naziva hotela? Iako postoji generalni popis uslova koje bi hotel trebalo da zadovolji kako bi dobio određenu zvezdicu, svaka država na svetu zadržala je pravo da te uslove prihvati ili postavi svoje.

To je dovelo do toga da hotel sa 4 zvezdice u SAD-u ima drugačije standarde i ponudu nego hotel iste kategorije u Kini.

Na nivou Evropske unije izrađena je hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama, ali ona služi samo kao smernica državama članicama.

The European Hotelstar Union (EHU) bazira se na nemačkom sistemu, koji je imao velik uticaj na klasifikaciju hotela u srednjoj Evropi. Tim sistemom ukinuta je minimalna veličina sobe za pojedinu kategoriju, te je napravljen katalog kriterijuma koji obuhvata čak 270 elemenata, od kojih su neki obvezni ako hotel želi da dobije određenu zvezdicu.

Svaki od tih elemenata nosi određen broj bodova koji se zbrajaju i na osnovu pragova se dodeljuju zvezdice, piše portal Pun kufer.


Tourist ili 1*

Hoteli označeni s 1* većinom se nazivaju budžetni hoteli i namenjeni su svima koji ne očekuju nikakav luksuz i previše udoban krevet. Sve sobe moraju imati sopstveno kupatilo s tuš-kabinom ili kadom. Obavezno je čišćenje sobe svakog dana, a u njoj bi trebalo da postoje sto sa stolicom, sapun i TV u boji s daljinskim upravljačem.

Recepcija takvog hotela trebalo bi da radi bar osam sati dnevno, a na recepciji bi tebalo da postoje faks uređaj i telefon za upotrebu. Doručak se mora posluživati u hotelu, a isto tako pića gostima tokom celog dana moraju biti dostupna. Naravno, ne besplatno.


Standard ili 2*

Uz sve nabrojano u prethodnoj kategoriji, hotelima s 2* nije dovoljno da imaju doručak u hotelu, nego za doručak moraju imati švedski sto. U sobama, uz obavezan TV u boji, kraj kreveta moraju biti svetla za čitanje i ormar za odlaganje.

U kupatilima umesto sapuna trebalo bi da bude gel za tuširanje i peškiri, te nešto od pribora za ličnu higijenu. Uz faks-uređaj i telefon, na recepciji mora biti omogućeno plaćanje kreditnim karticama.


Comfort ili 3*

Svi uslovi koji važe za hotele s 1 i 2 zvezdice, važe i za hotele s 3*. Ali, ovde se pravila malo pooštravaju, te recepcija osim faksa, telefona i mogućnosti kartičnog plaćanja mora biti otvorena minimalno 14 sati dnevno, ali i biti dostupna 24 sata na dan putem telefona, te imati osoblje koje govori barem jedan strani jezik.

Uz sve to, kod recepcije moraju biti bar 3 sedeće garniture i mogućnost ostavljanja prtljaga.

Pooštravaju se pravila i za sobe. Tako svaka mora imati minibar ili neka pića, telefon i pristup internetu.

Hoteli s 3* trebalo bi da imaju grejno telo i fen za kosu. U sobi bi trebalo da bude postavljeno i veliko ogledalo, kao i prostor na koji se može odložiti kofer.

Isto tako, negde bi trebalo da bude pripremljen set za šivenje, set za čišćenje cipela i mogućnost davanja odeće na pranje i peglanje.

Hotel s 3* trebalo bi da ima mogućnost da gostu obezbedi dodatan jastuk i pokrivač, te dobro izrađen sistem za rešavanje prigovora.


First class ili 4*

I ovde važi sve prethodno navedeno, ali recepcija mora da rad minimalno 18 sati na dan, a gostima bi trebalo da bude dostupna putem telefona sva 24 sata.

Hol mora da sadrži i prostor u kojem gosti mogu da popiju piće0.

U hotelima s 4* trebalo bi da postoji mogućnost doručka u sobi i dostave hrane u sobu, a minibar bi uvek trebalo da bude pun. Ako ne postoji mogućnost dnevnog punjenja, mora postojati 24-satna mogućnost za naručivanje pića u sobu.

Osim kreveta, stola, stolice i ormara, soba u hotelu s 4* trebalo bi da sadrži fotelju ili kauč, kao i maleni sto.

Ogrtač i papuče trebalo bi da budu u svakoj sobi, a ako ih nema, trebalo bi da budu dostupne gostima na zahtev.

Kupatilo sada postaje malo luksuznija, s kapom za tuširanje, kozmetičkim ogledalom i raznim proizvodima za ličnu negu, kao što su štapići za uši i slično.

Hoteli s 4* trebalo bi da imaju restoran A la carte, koji radi sedam dana u nedelji.


Luxury ili 5*

U hotelima s 5* recepcija bi trebalo da bude otvorena 24 sata dnevno, a svim gostima na raspolaganju trebalo bi da budu vratar ili osoba zadužena za parkiranje vozila. Isto tako, u ovim hotelima trebalo bi da vam prtljag odnesu do vaše sobe a da vam to ne naplate.

Hol bi trebalo da bude prostran, s prostorom za sedenje i barom.

Svaki gost prilikom dolaska u sobu trebalo bi da dobije sveže cveće ili neki drugi poklon dobrodošlice.

U sobama bi trebalo da bude sef, kao i dostupan superbrzi internet.

Hotel bi trebalo da ima servis za peglanje, koji vam odeću vraća u roku od sat vremena. Kao gost trebalo bi da imate mogućnost da ispunite tajnu anketu o zadovoljstvo u hotelu.


Super Luxury ili 7*

Prvi hotel na svetu koji je prozvan hotelom sa 7 zvezdica jes Burj Al Arab u Dubaiju, koji je otvoren 1998. i u kojem svaka soba ima svog batlera.

Koji su uslovi da hotel dobije 7*, teško je reći. Nigde ne postoji pisano pravilo da takva kategorizacija i službeno postoji, niti sertifikaciono telo koje daje takvu kategoriju, ali zbog luksuza kojima pojedini hoteli raspolažu, tipa dizajnerskog nameštaja, elitnih pića i ostalih zadovoljstva za bogataše, takvi hoteli dobijaju epitet hotela sa 7*.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.