NavMenu

Kragujevac u infrastrukturu zbog kompanije "Fiat" ulaže 80 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 24.12.2009. 14:55
Komentari
Podeli

Nebojša ZdravkovićNebojša Zdravković

U Kragujevcu će, zbog realizacije posla sa kompanijom "Fiat", oko 80 mil EUR biti uloženo u izgradnju infrastrukture i opremanje industrijske zone do kraja 2012. godine, najavila je danas (24. decembar 2009. godine) gradska uprava.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković je rekao novinarima da će više od 30 mil EUR biti uloženo u izgradnju deonice autoputa Kragujevac-Batočina, veze sa Koridorom 10, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2011. godine.

- Za radove na Južnoj obilaznici koji bi trebalo da budu završeni do kraja 2012. godine, biće uloženo još 30 mil EUR, dok će početna ulaganja u opremanje industrijske i slobodne carinske zone "Korman polje", biti veća od 10 mil EUR - rekao je Zdravković.

Prema njegovim rečima, "Korman polje" će biti najbolja i najveća industrijska zona u Srbiji. Tamo će u početnoj fazi, do kraja 2010. godine, biti smešteno 15 glavnih proizvođača delova za "Fiat".

- Za "Fiat" je obezbeđen prostor od 67 ha, a sredstva za početna komunalno i infastrukturno opremanje te zone su obezbeđena u Nacionalno investiconom planu (NIP)- rekao je Zdravković.

On je precizirao da je potrebno izgraditi saobraćajnicu u dužini od 3,5 km, gasovod dužine 4,5 km i kilometar vodovodne mreže.

Prema Zdravkovićevim rečima, do kraja januara 2010. godine biće završena deonica autoputa Kragujevac-Batočina, dužine 4,6 kilometara, i nadvožnjak preko pruge.

Iduće godine će biti nastavljeni radovi na deonici autoputa od 9,8 kilometara, a do kraja 2011. godine je predviđen završetak poslednje deonica do Batočine, dužine pet kilometara.

- Za realizaciju tih kapitalnih investicija predviđeno je više od milijardu dinara u budžetu Ministarstva za NIP- rekao je Zdravković.

On je napomenuo da je razvoj automobilske industrije u Kragujevcu jedan od tri kapitalna projekta od nacionalnog značaja, koje finansira Ministarstvo za NIP.

Prema rečima Zdravkovića, u budžetu Grada Kragujevca za 2010. godinu je predviđeno 235 miliona dinara za infrastrukturno opremanje objekata od značaja za razvoj automobilske industrije.

- Planirali smo da investiramo u izgradnju nove ulice ka naselju Erdeč, ulice ka Zastavinoj ambulanti i rekontrukciju ulice od Korman polja do kružnog toka Rakalj - rekao je Zdravković.

Za 2010. godinu je planirana rekonstrukcija cele deonice pruge Kragujevac-Lapovo, dužine 29 km, i obnavljanje i automatizacija pružnih prelaza na toj saobraćajnici.

Potrebno je da se pruga koja sada omogućava brzinu vozova od 25 kilometara na čas, osposobi za brzinu od 100 kilometara na čas, rekao je Zdravković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.