Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 16.03.2020.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preporuka građanima da što više koriste bezgotovinsko plaćanje

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Na listi predmeta koji prenose novi virus korona nalazi se i novac. Zato iz Narodne banke Srbije (NBS) preporučuju da građani što manje koriste plaćanje gotovinom, a što više bezgotovinsko plaćanje.

Viceguverner NBS Dragana Stanić za Tanjug kaže da korišćenje keša nosi rizike za prenošenje virusa koji su identični rizicima kada se dodiruju predmeti koji su u masovnoj upotrebi u toku dana.

- Novac može biti prenosnik ovog virusa i u skladu sa time svakako da je neophodno pridržavati se svih onih higijenskih preporuka koje su nam nadležne institucije više puta ponovile, a odnose se na održavanje higijene ruku i nedoticanje lica. Zbog toga je preporuka NBS da građani svoja plaćanja vrše na bezgotovinski način upravo iz zdravstvenih razloga - rekla je Stanićeva.

Ona ukazuje da u našoj zemlji postoje najsavremeniji vidovi plaćanja, podsećajući da je pre dvadesetak dana guverner NBS Jorgovanka Tabaković pustila u rad jedan od najsavremenijih platnih sistema, kakav se, kaže, tek planira u EU, a to je plaćanje putem mobilnog telefona i QR koda.

Stanićeva navodi da se na taj način mogu obaviti sve transakcije vredne do 300.000 dinara.

Ističe i da građani mogu plaćati račune od kuće skeniranjem QR, a koji je odštampan na računima EPS-a, Infostana, Informatike, Telekoma, Telenora i drugih izdavalaca računa.

- Na raspolaganju su nam različiti i najsavremeniji vidovi bezgotovinskog plaćanja i onaj ko je u prilici da ih koristi, svakako da je naš savet da ih koriste što više u aktuelnoj situaciji - kaže Stanićeva.

Naglašava i da će svi bezgotovinski platni sistemi NBS u narednom periodu potpuno normalno raditi, kao i do sada.

- Građani i privreda će moći obavljati plaćanja kako to inače čine, dakle bez ikakvih promena. Što se tiče gotovine, kako dinarske tako i devizne, i nje NBS ima u rezervi mnogo više nego što je potrebno za servisiranje bilo kakvih eventualnih pojačanih potreba - poručuje Stanićeva.

Dodaje da je ipak savet NBS da se građani "drže" bezgotovinskog načina plaćanja ne samo iz zdravstvenih razloga, već i iz razloga lične bezbednosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.