NavMenu

SAVIĆ: Treba spasavati građevinu i prehrambenu industriju, država može da pomogne isplatu zarada u privredi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.03.2020. 11:06
Komentari
Podeli
Ljubodrag Savić (Foto: mc.rs)Ljubodrag Savić
U vanrednim okolnostima koje su u Srbiji nastale zbog virusa korona i uvođenja vanrednog stanja, od države se očekuje da pomogne privredi da prebrodi ovu krizu, kaže za eKapiju ekonomista Ljubodrag Savić.

On upozorava da je trenutna situacija sa kojom se privreda suočava takva da je intervencija države neophodna.

- Privreda ne može da funkcioniše, a najviše trpe izvoznici. Otežana je i nabavka sirovina, naplata – kaže Savić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podseća da su neke mere već preduzete.

- NBS je pre nekoliko dana smanjila referentnu kamatu za 50 baznih poena, na nivo od 1,75% i to je prva mera koja omogućava nižu cenu novca za privredu. Na bankama je da li će se odazvati, a u svakom slučaju i država može da smanji kreditno opterećenje kroz subvencionisanje kamatnih stopa, kao što je to uradila 2009. godine, u jeku svetske ekonomske krize – navodi Savić.

Na pitanje da li je u Srbiji nemoguć scenario da država subvenciše plate u privatnom sektoru, kao što je to uradila Danska na rok od naredna tri meseca, profesor Savić kaže da to nije nemoguće i da to privreda i očekuje.

- To bi moglo i trebalo da se uradi, naročito za neke delatnosti od ključnog značaja za privredu, kao što su na primer građevina i prehrambena industrija. Neko će reći, kome je sad važna stanogradnja, ali nije reč o tome, već o potrebi da se sačuva privreda, da se sačuvaju radna mesta – ocenjuje Savić.

On smatra da je i mera povećanja plata lekarima i medicinskom osoblju od 10% dobra, jer je situacija takva da treba čuvati radnike.

- Vrlo lako se može desiti da neka zemlja, ne sada nego kasnije, ponudi mnogo bolje uslove za određena zanimanja – ističe naš sagovornik.

Na pitanje odakle bi država mogla da povuče sredstva za pomoć privredi, Savić kaže da to može biti jedino iz unutrašnjih rezervi, ili putem spoljnog zaduživanja, treće opcije, naravno, nema.

Podseća da je već najavljeno da je jedna opcija Fond za razvoj.

- To je najlakše, jer Fond za razvoj već daje kredite po kamatama nižim od tržišnih – kaže Savić.

Dodaje da su tu i druge mere, kao što je privremeno smanjenje poreza.

On, međutim, podvlači da treba imati na umu da time što će država nekome dati smanjiti poreze i doprinose, zapravo znači da će nekom drugom gurnuti ruku u džep.

- To je neizbežno. Kad se lisica uhvati u gvožđa, ona će sebi odgristi ranjenu nogu ne bi li tri zdrave sačuvala. Zato je važno da pomoć ode samo tamo gde je potrebno, odnosno tamo gde je najneophodinije, i da sve kratkoročne mere države budu takve, da daju dugoročne efekte – poručuje Ljubodrag Savić.

B. Petrović




Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

U planu izgradnja postrojenja za preradu naftne i naftnih derivata u Smederevu i fabrike solarnih panela u Paraćinu

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisani su sporazumi kojim će biti unapređena saradnja Srbije i Kine u oblasti energetike, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakavši da okvirni sporazum podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata, a da potpisani memorandum predviđa podršku investiciji u fabriku solarnih panela. - Predviđena je izgradnja postrojenja za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.